Solidiumin toimintaohje julki: Myyntituloilla ei enää tilkitä valtion taloutta

Valtion sijoitusyhtiön uudessa toimintaohjeessa linjataan, että osakemyynneistä syntyneet varat käytetään pääsääntöisesti uusiin kohteisiin tai nykyisten omistusten vahvistamieen.

talous
Juha Sipilä
Juha SipiläHenrietta Hassinen / Yle

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin myyntituloja ei jatkossa käytetä valtion talouden tasapainottamiseen, linjaa uusi toimintaohje. Menneinä vuosina sijoitusyhtiö on joutunut rahoittamaan valtion budjettitarpeita paljon suuremmilla summilla kuin sen yhtiöt tuottavat.

Uuden toimintaohjeen mukaan osakemyynneistä saadut varat käytetään pääsääntöisesti uusiin kohteisiin tai nykyisten omistusten vahvistamiseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aikaisemmin lupaillut muutosta linjaan.

Solidiumin saamat osinkotulot tilitetään jatkossakin mahdollisimman täysimääräisinä valtiolle.

Toimitaohjeessa painotetaan Solidiumin merkitystä kotimaisen omistuksen vahvistamisessa ja vakauttamisessa pörssiyhtiöissä. Solidiumin omistuksessa olevilla yhtiöllä tulee olla merkittävä rooli Suomen talouden kannalta.

– Solidiumin aktiivinen omistajuus tähtää yhtiöiden kehittämiseen ja vaikuttaa siten myönteisesti kansantalouteen, työllisyyteen ja yhtiöiden kasvuun. Solidium ottaa toiminnassaan huomioon kansallisen edun, mutta toimii kuitenkin aina markkinaehtoisesti, Sipilä sanoo.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli tänään toimintaohjeen.