Iso hauki parempi vedessä kuin lautasella – kalakilpailujen säännöt kokonaan uusiksi

Isot hauet halutaan säästää vesissä ja kalakilpailut muuttaa sellaisiksi, ettei kaloja enää tarvitse tappaa. Valikoiva kalastus ei silti ole mitään tärppibongausta.

tiede
Uutisvideot: Iso hauki parempi vedessä kuin lautasella
Uutisvideot: Iso hauki parempi vedessä kuin lautasella

Kun uutta kalastuslakia sorvattiin, ajatuksena oli saada isoille kaloille myös ylämitta. Tietynpituiset vahingoittumattomat kalat olisi pitänyt päästää vahingoittumattomana takaisin veteen. Kalojen alamittaa toki nostettiin, mutta ylämittarajoitukset jäivät toteutumatta.

Nyt netissä kiertää adresseja, joissa suurkalakilpailujen sääntöjä muutettaisiin niin, ettei saaliskaloja enää tarvitsisi ottaa hengiltä ja tuoda maihin punnittavaksi.

Jo nyt järjestetään kalastuskilpailuja, joissa hauet mitataan veneessä ja vapautetaan. Viimeksi näin kilpailtiin syyskuun alussa Lohjanjärvellä, missä Suomen Haukiseuran puheenjohtaja Jyri Kuusisalo oli seuraamassa kisaa.

Kuusisalon mukaan hän on jo pitkään harrastanut valikoivaa kalastusta, jossa vain syömäkalat otetaan mukaan kotiin. Yli neljäkiloiset hauet hän päästää kasvamaan ja etenkin lisääntymään.

isohauki
Suomen Haukiseuran puheenjohtaja suosittelee yli neljäkiloisten haukien päästämistä takaisin veteen.Yle

– Ensinnäkin isoilla hauilla on keskimäärin paremmat perintötekijät tuottaa elinvoimaisia jälkeläisiä, toiseksi isoilla särkikaloilla ei ole muita vihollisia vesissä ja kolmanneksi isoissa hauissa on elohopeaa ja ympäristömyrkkyjä pieniä enemmän, Jyri Kuusisalo selvittää.

Suomen Haukiseuran verkkosivuilla on erityinen vapautuslista (siirryt toiseen palveluun), jonne voi ilmoittaa takaisin vesistöön päästetyt kookkaat hauet. Elokuun loppuun mennessä ilmoituksia oli kertynyt 150.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (siirryt toiseen palveluun)myös kampanjoi isojen kalojen, erityisesti haukien päästämisestä takaisin veteen. Varusteiden pitää silloin olla kunnossa: haaviin ei saa jäädä kalaa suojaavaa limaa, koukut on irroitettava varovasti ja punnitus tehtävä erityisessä pussissa.

Tutkimus vahvistaa isojen kalojen merkityksen

Kalastuksen vaikutuksia tutkineen Silva Uusi-Heikkilän mukaan isojen kalojen merkitys on ilmeinen kalapopulaation elinvoimaisuudelle. Turun yliopiston biologian laitoksen erikoistutkija sanoo isojen yksilöiden poistamisen köyhdyttävän kyseisen kalakannan monimuotoisuutta. Kalat saattavat kääpiöityä, jos lisääntymässä on vain pieniä yksilöitä.

– En ymmärrä, miksi kalastuskilpailuissa kala pitää tappaa. Kyllä vastuullinen kalastaja osaa käsitellä pyydystä ja päästä -tavalla kalaa, niin ettei se vahingoitu, arvelee Silva Uusi-Heikkilä.

Ehdottomasti olen sitä mieltä, että vapautettu kala -sarja pitäisi tulla kalakilpailuihin nykyisten rinnalle, ja myöhemmin pelkästään se.

Silva Uusi-Heikkilä, erikoistutkija, Turun yliopisto

Kalan mittaaminen ja punnitseminen omalla vaa'alla ei ehkä tyydytä kaikkia, sillä suuret palkinnot saattavat houkutella huijaamaan. Mittausta kehittämällä ehkä kalakilpailuissakin päästäisiin sopuun asiasta.

– Ehdottomasti olen sitä mieltä, että vapautettu kala -sarja pitäisi tulla kalakilpailuihin nykyisten rinnalle, ja myöhemmin pelkästään se, sanoo Silva Uusi-Heikkilä.

Kalan käsittelyn pitää Uusi-Heikkilän mukaan tuolloin olla erityisen huolellista, sillä esimerkiksi haukea suojaavan limakerroksen vahingoittuminen altistaa kalan sairauksille erityisesti silloin, kun vedet ovat lämpimiä.

Kiistelty kalastustapa

Pyydystä ja päästä tai englanniksi catch and release (C&R) -kalastustapa on nykyään suositumpaa kuin suomalaisille perinteinen kotitarvekalastus. Aktiivisesti haukea kalastavat ei useinkaan ota pyytämiään kaloja mukaansa, vaan enemmänkin kyse tuntuu olevan elämyksien hakemisesta.

– Kalastamisen määrästä on siirrytty itsensä haastamiseen, todetaan Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön verkkosivuilta löytyvässä videossa (siirryt toiseen palveluun), missä kerrotaan vastuullisesta kalastuksesta.

Täytetty hauki
Iso hauki on täytettynä ikimuistoinen seinäkoriste.Yle / Anna-Mari Kilpijärvi

Hauenkalastajien sivuilta löytyvistä kalastustarinoista tulee vastaan näitä itsensä haastamisia, jotka saavan Suomen haukiseuran puheenjohtajankin mietteliääksi. Jos tavoitteena on napsia päivässä kymmeniä haukitärppejä ja irroituksia, niin elämysten hakemisessa ollaan menty ehkä liiallisuuksiin.

– Jokainen tekee tyylillään, itse kalastan sellaisissa vesissä missä päiväsaalis jää alle 20 kalan. Jos jostain tulee paljon pientä kalaa, niin sieltä ei yleensä kannata isoja etsiä, sanoo haukiseuran puheenjohtaja Jyri Kuusisalo.

Kalatutkija Silva Uusi-Heikkilä kertoo pyydystä ja päästä -kalastustavan olevan kiellettyä Saksassa ja Sveitsissä, missä sitä pidetään eläinrääkkäyksenä. Hän teki väitöskirjansa Saksassa, missä tutkittiin myös vapautettujen kalojen käyttäytymistä.

– Jos on taitava C&R-kalastaja, niin ei kala siihen kuole eikä vammaudukaan. Hyvin usein kävi niin, että tutkittu kala oli passiivinen päivän tai kaksi, mutta sitten palautui, kertoo Silva Uusi-Heikkilä saksalaistutkimuksesta, jota tehtiin myös Kanadassa bassivesillä.

Tutkijan mukaan vastuullinen vapaa-ajankalastaja ei silti napsi useita kymmeniä kaloja vain huvikseen vieheisiinsä kiinni.

Ammattikalastajaa ei hauki kiinnosta

Taivassalolainen Reima Salonen on kalastanut ammatikseen urheilu-uransa jälkeen. Ammattikalastaja tai kuten nykyään kuuluu sanoa: kaupallinen kalastaja ei hauesta ole kovin kiinnostunut. Kuha ja silakka antavat leivän paremmin. Reima Salonen vastaa silakkajalosteita tehdessään puheluun.

– Joskus 90-luvulla minullakin oli 150 iskukoukkua talvisin haukea pyytämässä, mutta ei enää, Salonen naurahtaa.

Taivassalossa ennen kaikki kalastivat talvisin haukea ja iskukoukkuja oli tuhansia jään alla. Nyt on toisin, kirjolohi ja etenkin norjanlohi päätyvät ennemmin kuluttajan ruoaksi.

– Keväällä sillakkarysiin ui isoja haukia, ne päästetään takaisin mereen, Reima Salonen kertoo.

Isot, silakkaparvien perässä saalistavat mahtihauet eivät kaupallisia kalastajia kiinnosta.

Lähteet: Erikoistutkija Silva Uusi-Heikkilä ja Suomen Haukiseura