Sata päivää jouluun – innokkaimmat virittäytyvät jo tunnelmaan

Riitta Hytönen ja Tellervo Ahtola tunnustautuvat jouluhulluiksi. He joutuvat jopa hillitsemään itseään, jotta jotain jäisi loppuhuipennukseenkin.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Laitilan Katinhännän kylässä tuikkivat jo joululyhdyt, vaikka eletään vasta aurinkoista syyskuuta. Riitta Hytönen on jo virittäytynyt joulun tunnelmaan.

– Se hiipii elämään ihan omituisista asioista. Joulun tunnelma voi herätä vaikka tervan tuoksusta, kun naapuri tervaa aitaansa. Saman tekevät korvapuustit ja ensimmäinen pakkasaamu, Hytönen toteaa.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Tänä vuonna suunnitteilla on jotain poikkeuksellista.

– Ajattelin vetää jouluöverit. Asetan esille kaikki mahdolliset koristeet, mitä löydän. Ja jos en saa kaikkea mahtumaan sisälle, tulen sitten pihalle jatkamaan koristeiden virittelyä, Hytönen toteaa.

Taustalla on viime joulun remontti, jonka takia koristelu jäi naisen mielestä vähän laimeaksi.

Intoa pitää säännöstellä

Riitta Hyvönen muuttaa tyyliä joka vuosi. Joskus pitää ripustaa mahdollisimman kimaltavat koristeet, joskus pari olkipukkia riittää. Tavaran määrästä koristelut eivät ainakaan jää kiinni. Tällä hetkellä puutarhassa roikkuu yli 30 lyhtyä. Varastossa odottaa parisenkymmentä lisää.

Valot ovat ensimmäinen merkki joulusta myös porilaisen Tellervo Ahtolan perheessä.

– Tässä vaiheessa alkavat illat jo pimentyä ja voi alkaa virittää kynttilöitä. Samalla sydän virittyy joulun tunnelmaan.

Muilta osin Ahtola joutuu rajoittamaan itseään. Muuten hän tyhjentäisi pankin liian varhain.

– Pitää säännöstellä aika paljon, ettei hohto katoa. Esimerkiksi glögin juomisen, joulutortut, piparit ja tärkeimmät joululaulut säästän joulukuulle. Näin odotettavaa riittää pitkin matkaa ja joulu tulee aina uudestaan. Sehän siinä on parasta.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Pitäisikö aloittaa vielä aikaisemmin?

Koristeluun käytetty aika pitää tunnelmaa yllä näissä perheissä koko syksyn ajan. Tellervo Ahtola etsii ideoita muun muassa joulublogeista ja Pinterestistä. Hän pitää myös ystävänsä kanssa perinteisen suunnittelupalaverin ennen lopullisen idean toteuttamista.

– Joka vuosi mietin, että ensi vuonna pitäisi aloittaa vielä aikaisemmin, jotta ehtisin nauttia tarpeeksi.

Vaikka koristeisiin panostetaan, ovat ne lopulta vain pieni osa joulua.

– Joulu yhdistää kaikki asiat, jotka ovat minulle tärkeitä. Tunnelma tulee toki koristeiden kauneudesta, mutta myös hyvästä ruuasta, läheisistä ihmisistä, yhdessäolosta ja rauhasta, Ahtola toteaa.

Uudet suunnitelmat tammikuussa

Joulun jälkeen Riitta Hytönen ja Tellervo Ahtola ovat hetken aikaa hukassa.

– Arki koittaa. Siinä tulee jouluhullulle tyhjä olo. Ei ole siivoamista, laittamista eikä tekemistä. Toisaalta silloin voi keskittyä suklaaseen ja joululahjana saatuihin kirjoihin. Ja voihan seuraavan joulun miettiminen iskeä jo siinä tammikuun puolella, Hytönen naurahtaa.

Myös Ahtolan mieli on tammikuussa apeana, mutta vain hetken.

– Kuusen riisuminen on niin surullista. Onneksi joulu tulee joka vuosi.