Oikeus ratkaisee Lundénin käsikähmän luonteen: Vauhdikas retuutus vai rauhallinen talutus?

Porin kaupunginhallituksen jäsen Martti Lundén (sd.) kiistää aiheuttaneensa käsivamman työkaverilleen viime tammikuussa tapahtuneessa yhteenotossa. Hän sai torstaina syytteen vammantuottamuksesta.

Kotimaa
Martti Lundén oikeudessa.
Martti Lundén (vas.)Jari Pelkonen / Yle

Torstaisen oikeudenkäynnin taustalla on työpaikalla harrastettu pilailu, joka liittyi Lundénin saamaan Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitaliin. Tammikuun alkupuolella lomalta palanneen Lundénin työpisteessä odotti tutilla varustettu keppihevonen, jonka hankinnan selitykseksi annettiin se, että ritarilla pitää olla hevonen.

Nopeasti selvisi, kuka työkavereista oli tuonut keppihevosen. Lundén käski viedä hevosen pois, mutta näin ei toimittu. Parin päivän päästä hevosen yhä ollessa työpaikalla lahjansaaja hermostui.

Käteen kipua aiheuttava vamma

Syyttäjän mukaan Martti Lundén tarttui työkaveriaan rinnuksista, nosti hänet sohvalta ja vei hänet sen jälkeen vauhdilla pois kahvihuoneesta. Tämän myös syytetty myöntää.

Sitten kuvaukset tapahtumasta eroavat. Lundénin mukaan hän otti talutti työkaveriaan olkapäästä siten, että hänellä oli toisessa kädessä keppihevonen. Hänen mukaansa mies ei satuttanut tilanteessa itseään.

Syyttäjän ja asianomistajan mukaan vauhdikkaan taluttamisen jälkiseurauksena käsi vaurioitui, kun se osui oven pieleen. Vamma aiheutti oikean käden peukalon seutuun kipua.

Lääkärintodistuksen mukaan kädessä on jännehalkeama ja rustovaurio. Martti Lundénin puolustuksen mukaan peukalovamma on voinut syntyä muutenkin kuin tammikuisessa kärhämässä.

Mies irtisanoutui työpaikaltaan

Satakunnan käräjäoikeuden istunnossa oli myös erimielisyyttä siitä, ovatko Lundén ja hänen kiistakumppaninsa sopineet asian jo keväällä. Käsivammasta kärsivän miehen mukaan hän ei ole sopinut asiasta mitään. Puolustuksen mukaan vamman lopullinen parantuminen ei ole vielä selvillä.

65-vuotias mies on nyt irtisanoutunut työpaikaltaan, vaikka alkuperäisen suunnitelmansa mukaan hänen piti olla töissä vielä kolme vuotta.

Poliittisia seurauksia?

Syyttäjä vaatii Martti Lundénille sakkorangaistusta. Tuomio asiassa tulee perjantaina 23. syyskuuta.

Osa porilaispoliitikoista on vaatinut Lundénia jättämään paikkansa, jos hän saa tuomion. Lundén itse ei ole katsonut tarpeelliseksi jättää luottamustehtäviään. SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman kertoo Ylelle, että SDP odottaa asiassa oikeuden ratkaisua.

Käytännössä Lundénin jatko luottamustoimissa selviää vasta hovioikeuden ratkaisun jälkeen, sillä Lundén on sanonut valittavansa, jos käräjäoikeus langettaa hänelle tuomion.

Lundén on saanut teosta jo varoituksen kaupungin johdolta.