Syötävät kukat ja yrtit matkaavat Suomesta Kiinaan

Varsinais-Suomen Nousiaisissa toimii Suomen suurin syötäviä kukkia tuottava tila. Tuotteiden vienti Hongkongiin on alkanut.

Kotimaa
Mini verbena
Mini verbenalle pitäisi yrittäjän mielestä keksiä suomenkielinen nimi.Minna Rosvall / Yle

Sarviorvokki, ruiskaunokki, rautayrtti, ranskalainen suolaheinä ja tillin versot ovat kuumimpia tuotteita, joita ravintolat ja tukut haluavat. Hongkong on vielä Nousiaisissa sijaitsevan Kotipellon puutarhan ainoa vientikohde, mutta tavoitteena on maailmanvalloitus.

Ensimmäiset Hongkongiin saapuneet kukat selvisivät hyvin matkasta.

– Ainakin ne näyttivät hyviltä kuvissa. Kokit olivat kommentoineet niitä paljon Facebookissa, naurahtaa myynti- ja markkinointivastaava Niko Honkanen.

Sarviorvokki
Sarviorvokki on suosittu kukka myös lautasella.Minna Rosvall / Yle

Kukat ja yrtit lähetetään maailmalle samaan tapaan kuin kotimaahankin.

– Ne leikataan täällä kasvihuoneessa ja viedään heti kylmään tiiviissä pakkauksessa. Sitten ne siirretään äkkiä lentokoneeseen ja matka kohti Hongkongia alkaa, kertoo Honkanen.

Maku on jo yhtä tärkeä kuin ulkonäkö

Niko Honkanen työskentelee yhdessä appivanhempiensa, Pirjo ja Tapio Mönkkösen kanssa.

Kaiken pitää nykyään maistua. Aikaisemmin ei sillä ollut niin väliä.

Niko Honkanen

Tuotekehittelytyötä tehdään yhteistyössä huippukokkien kanssa.

– Paljon teemme itse ja seuraamme, mitä maailmalla tapahtuu. Kokit kertovat, mitä he haluavat. Katsastamme tuotteita myös heidän toiveidensa mukaan.

Rautayrtti
Rautayrtti on yksi suosikeista.Minna Rosvall / Yle

Ulkonäön lisäksi maku on kokeille tärkeä juttu.

– Kaiken pitää nykyään maistua. Aikaisemmin ei sillä ollut niin väliä. Esimerkiksi ranskalainen suolaheinä maistuu todella suolaiselle, kertoo Honkanen.

Kasvatuksessa tarkkuutta

Kotipellon tila on suuri jopa Euroopan mittakaavassa.

Me kasvatamme kukkaset alusta asti itse emmekä käytä mitään säätelyaineita.

Niko Honkanen

Eurooppalainen siementoimittaja on kertonut, että Euroopassa kukaan ei viljele syötäviä kukkia ja yrttejä yhtä laajasti kuin tämä tila.

Leimunkukka on yksi syötävistä kukista.
Leimunkukka on yksi syötävistä kukista.Minan Rosvall / Yle

Lajikkeita on yli 100 ja työntekijöitä lähes kymmenen. Paras kysyntä on valmistujaisten ja pikkujoulun aikaan. Honkasen mukaan Suomen lisäksi esimerkiksi Tanskassa, Australiassa, Yhdysvalloissa on käynnissä melkoinen syötävien kukkien ja yrttien buumi.

Niko Honkanen ja Pirjo Mönkkönen luotsaavat yhdessä Kotipellon puutarhaa.
Niko Honkanen ja Pirjo Mönkkönen luotsaavat yhdessä Kotipellon puutarhaa.Minna Rosvall / Yle

Haastetta kasvatukseen tuo se, että kukat ja yrtit tarvitsevat valmistuakseen aikaa kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Lannoitteita voi käyttää, mutta kasvatus on mahdollisimman puhdasta ja käsityötä.

– Me kasvatamme kukkaset alusta asti itse emmekä käytä mitään säätelyaineita. Siihen perustuu se, että ne voidaan laittaa kaikki lautaselle, Niko Honkanen kertoo.

Vielä varoituksen sana kotipuutarhureille: omasta orvokista tai leimusta ei voi lautaselle napata kukkaa.

– En lähtisi itse leikkaamaan. Kauppapuutarhojen kukissa on käytetty säätelyaineita, varoittaa Honkanen.