Luvaton omenatarjoilu koitui pässien kohtaloksi – "Mikä tekee eläinten ruokkimisesta kansanhuvia?"

Tammelalaislampuri joutui lopettamaan yli kaksikymmentä lammasta, jotka sairastuivat, koska niille oli syötetty luvattomasti omenoita. Lampuri vetoaa nyt hemmottelunhaluisiin eläinten ystäviin, ettei sama toistuisi.

Kotimaa
Kuolleita lampaita
Kun laiduntaville suloisille eläimille mennään omin päin syöttämään ylimääräistä evästä, voi lopputulos olla näin lohduton. Kaksikymmentäneljä nuorta pässiä jouduttiin lopettamaan omenatarjoilusta aiheutuneen rajun ripulin ja siitä seuranneiden tuskallisten jatko-oireiden vuoksi, kirjoittaa lampuri Kristiina Liinaharja Facebookissa.Kristiina Liinaharja

Tammelassa reilut parikymmentä lammasta on jouduttu lopettamaan, koska niille oli syötetty luvattomasti omenoita. Eläimet sairastuivat pahaan ripuliin.

Lampuri Kristiina Liinaharja kertoo nuorten pässien päässeen noin kaksi viikkoa sitten laitumelle. Lampaat oli määrä laittaa lihoiksi ennen joulua, joten ennen laidunta ne madotettiin ja laitumeksi valittiin puhdas, aikaisemmin laiduntamaton lohko. Tämä siitä syystä, että lampaiden vatsa on herkkä loisille ja ympäristönmuutoksille eikä kestä uutta tuotetta kuin hitaasti totuteltuna.

Olennaista ei kuitenkaan ole, mitä syötettiin, vaan koko ilmiö, että annetaan ylimääräistä herkkua luvatta.

Kristiina Liinaharja

Kahden päivän päästä Liinaharja löysi laitumeltaan 28 ripuloivaa lammasta ja omenan palasia.

– Ne olivat saaneet jotakin, mikä ei kuulu niiden ruokavalioon ja mihin niiden maha ei ole tottunut. Omenat ovat hyvä ehdokas syylliseksi, koska niiden jämiä laitumelta löytyi. Olennaista ei kuitenkaan ole, mitä syötettiin, vaan koko ilmiö, että annetaan ylimääräistä herkkua luvatta.

Kaikkia lampaita ryhdyttiin hoitamaan muun muassa soodaliuoksella, kuivaheinällä ja kipulääkkeillä. Kaksi lammasta kuoli hoitovaiheessa ja 24 lopetettiin keskiviikkoiltana, reilun viikon hoidon jälkeen. Kahdella vahvimmalla on ehkä mahdollisuuksia selviytyä, arvioi Liinaharja.

– Kun ripuli on raju, niin aika vähän siinä on tehtävissä. Eläinlääkäriä konsultoitiin ja todennäköisesti hoidon jatkaminen olisi ollut turhaa, ja ne olisivat tuupertuneet. Niidenkin, jotka olisivat selvinneet hengissä, suolinukka tuhoutuu helposti. Vatsapotilaiden hoito on aika lailla toivotonta noin tuottavuusmielessä.

Lampaiden pahaan ripuliin voi olla monta syytä. Mikrobitasapaino saattoi mennä sekaisin tai haitalliset bakteerit saattoivat alkaa kasvaa räjähdysmäisesti.

– Se on ihan sama, mitä ne ovat syöneet, kun niiden mahat eivät ole siihen tottuneet. Suurin osa ihmisistä ajattelee tietävänsä, mikä eläimelle on vaaratonta.

Vetoomus: älä ruoki eläimiä luvatta

Ruohon syöjä, on se sitten hevonen, nauta tai lammas, on todella herkkä ruokavalion muutoksille ja se pitäisi totuttaa pikku hiljaa, sanoo Liinaharja. Jos et kysy lupaa, älä syötä, kiteyttää Liinaharja toiveensa.

Syöttäjä saattaa kuvitella olevansa hemmottelija, mutta tehdä eläimelle hallaa.

– Ajatellaan, että tämä on jokamiehen oikeuden alainen asia. On ihan okei, koska tykkään eläimistä ja annan jotain, mikä on mun mielestä hyvää ja sopivaa.

Laitumella oli myös kyltit, jotka varoittivat lampaiden herkästä vatsasta. Liinaharja kertoo joutuvansa puuttumaan eläintensä syöttämiseen joka viikko. Nyt kävi sitten tosi pahasti. Taloudellisesti tuli isoa vahinkoa, koko tämän vuoden teurastili eli tuhansia euroja, hän sanoo.

– Jäi saamatta vuoden liha- ja villarahat, ja raatoautosta tulee lasku.

Liinaharja vertaa toisten eläinten luvatonta ruokkimista vaikkapa naapurin autotallissa vierailemiseen.

– Jos lapsi menee naapurin autotalliin ja leikkii tankkaavansa prätkää omenamehulla, kyseessä on ilman muuta ilkivalta, josta vanhempi on korvausvelvollinen. Ei auta, vaikka miten tykkäisi moottoripyöristä. Tämä on sama asia: mikä tekee eläinten ruokkimisesta kansanhuvia?

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä verkkosivuillaan Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).