Rovaniemen teatteri vie tulitikkujen lainauksen 1970-luvulle

Kari Väänänen on sovittanut ja ohjannut Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän, joka pohjautuu Juha Vuorisen käsikirjoitukseen Maiju Lassilan romaanista.

teatteritaide
Esittelykuva Tulitikkuja lainaamassa -näytelmästä
Petri Teppo / Rovaniemen teatteri

Kari Väänäsen tulkinta Tulitikkuja lainaamassa -näytelmästä sijoittuu vuoteen 1972 ja sisältää elävää musiikkia, jota yleisö saa laulaa mukana. Näytelmä saa ensi-iltansa 23. syyskuuta Lappia-talon Tieva-salissa.

Näytelmän tapahtumat alkavat, kun Antti Ihalainen lähtee vaimonsa käskystä lainaamaan tulitikkuja. Vaimon pitäisi saada keitettyä kahvia mutta talossa ei ole sähköä. Ihalainen törmää Jussi Vataseen, joka on kosiomatkalla.

Vatasen tarkoitus on pyytää vihille Anna-Kaisa Hyväristä ja Ihalainen puhemiehenä saa Anna-Kaisalta suostumuksen. Miehet lähtevät ostamaan kihloja kaupungista mutta päätyvät pahoille teille törmäten poliisiin, porsaaseen, kilpakosijaan sekä entiseen naisystävään.

Lopulta käy hyvin, rakkaus saa vastakaikua ja Ihalaisen Anna-Liisa kahvinsa.

Kari Väänänen sanoo, että hän on lisännyt klassikkotarinaan toimintaa ja elävää musiikkia.

– Tulitikkuja lainaamassa on suomalaisen komiikan kulmakivi. Näytelmässä on sitcomin rakenne, jossa komediaa syntyy väärinkäsityksistä. Näytöksestä tulee show ja rytinää, tahti on sen verran tiivis ja raikas. Jokainen on jonkun perässä, rahan tai rakkauden. Lopulta kuitenkin käy hyvin, saadaan kahvit tulelle ja kaikille rakkautta.

Dirlandaa, simmarit, St. Pauli ja Reeberbahn

Väänänen on myös siirtänyt Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän 1970-luvulle, mikä näkyy puvustuksessa ja kuuluu musiikissa. Katsojat voivat halutessaan laulaa näyttelijöiden mukana.

– Meidän esitys on siirretty vuoteen 1972. Siinä kuvitteellinen teatteriseurue tekee oman versionsa klassikkokomediasta. Esitys on sing-along-näytelmä, jossa yleisö saa laulaa mukana. Esimerkkejä kappaleista ovat Dirlandaa, St. Pauli ja Reeberbahn sekä Oli simmarit, sammarit, kummarit ja pipo.

Tulitikkuja lainaamassa -komedian näytökset ulottuvat kevätkaudelle 2017. Näytelmä pohjautuu Maiju Lassilan romaaniin, jonka on dramatisoinut Juha Vuorinen ja sovittanut Kari Väänänen.