Näätämöläinen makkara maistuu norjalaisille

Näätämössä kauppiasveljekset keksivät aloittaa makkaran valmistuksen ja yllättyivät hyvästä kysynnästä.

makkarat
Näätämön kauppiaat
Jarmo Honkanen / Yle

Näätämö on melkein huomaamaton kylä Suomen ja Norjan rajalla. Kylässä on kaksi sekatavarakauppaa. Toista niistä pitävät Kekäleen veljekset, jotka jatkavat isänsä liikettä, joka ei kuulu mihinkään ketjuun.

Keväällä kaupassa aloitettiin makkaranvalmistus. Lihamestari Timo Moilanen tekee muun muassa minimetvursteja possusta ja porosta.

– Täällä valmistetaan kestomakkaroita, eri tyylisiä snacksimakkaroita ja tällaisia pieniä, oisko neljää-viittä mallia plus sitten grillimakkarat päälle.

Makkara maistuu norjalaisille

Näätämön naapurissa Norjan puolella on 10 000 asukkaan Etelä-Varangin kunta ja sen keskus noin 4 000 asukkaan Kirkkoniemen satamakaupunki. Kaupan omat makkarat ovat käyneet kaupaksi norjalaisille, sanoo kauppias Juha Kekäle.

– Todella hyvin. Sitä menee niin mahottomat määrät, että ei olis uskottu silloin kun aloitettiin makkaran valmistaminen, että näin suuria määriä tulee menemään.

Myös Vesisaaresta (Vadsø) Näätämöön tullut Mona Halvari kehuu näätämöläistä makkaraa.

– Se on oikein hyvää. Hyvä savun maku eikä ole liikaa suolaa.