Täiden torjuminen on työläs urakka, mutta vähemmällä niistä ei pääse

Syksy on tuonut kouluihin taas täiepidemian. Syöpäläisten nujertaminen on melko työlästä, mutta välttämätöntä täiden leviämisen estämiseksi.

täit
täikampa ja -shamppoo
Täikampa ja -shampoota.Päivi Meritähti / Yle

Syksy on tuonut osaan kouluista jälleen täitartuntojen epidemian. Useimmissa suurissa kouluissa kärsitään päätäistä, vaikka ohjeita täiden leviämisen estämisestä ja täiden hävittämisestä jaetaan kouluissa joka syksy.

Karihaaran koululla Kemissä havaintoja on toistaiseksi tehty vasta pari, mutta terveydenhoitaja Elisa Hautamäen mukaan useimpina syksyinä täitä on riesaksi asti.

– Jos vertaa viime ja toissa vuoteen niin paljon enemmän sai hoitaa ja muistutella vanhempia, Hautamäki sanoo.

– Pipojen vaihtaminen, lainaaminen ja tuolla välitunneilla keskenään nujuaminen, niin äkkiä se leviää.

Kaikki hoitoon, ja petivaatteet pakkaseen

Täisavotta on aika työläs urakka. Hautamäki muistuttaa, että täishampoolla ei pitäisi tyytyä hoitamaan vain tartunnan saanutta, vaan koko perhe pitäisi hoitaa.

– Se päähän on se ykkösasia, mutta yleensä siinä kohtaa se moka tuleekin ja unohdetaan hoitaa muu perhe. Mutta myöskin samaten kaikki pipot, käsineet, lakanat, tyynyliinat ja pehmolelut pitäisi puhdistaa, muuten niissä saattaa olla munia jotka kuoriutuvat ja sitten kohta ollaan samassa pisteessä, Hautamäki opastaa.

Hautamäen mukaan vanhemmat ottavat kouluterveydenhuollosta tulevat viestit yleensä varsin vakavasti. Osa vanhemmista jopa soittelee ja kyselee tarkempia ohjeita päätäiden nujertamiseksi.

Syyskuu-lokakuu on ensimmäinen täiden esiintymisen piikki kouluvuodessa ja kevättalvella lomien jälkeen tammi-helmikuussa tulee toinen.