1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lahjoitukset

Nälkäpäiväkeräys saa yhä vapaaehtoiset kerääjät liikkeelle Lapissa

Torstaina alkaneessa nälkäpäiväkeräyksessä on Lapissa yksittäisten kerääjien lisäksi mukana muun muassa koululaisia ja turvapaikanhakijoita.

Lahjoitukset
Rahaa nälkäpäiväkeräykseen.
Viime vuonna Lapin keräystulos oli noin 43 000 euroa. Tänä vuonna tavoite on pistää paremmaksi.Antti Mikkola / Yle

Suomen Punaisen ristin Lapin piirin järjestökoordinaattorin Veli-Matti Ahtiaisen mukaan nälkäpäiväkeräys järjestetään jokaisella paikkakunnalla Lapissa, mutta suurimmassa osassa vasta perjantaista alkaen. Jokaisella Lapin vastaanottokeskuspaikkakunnalla keräämiseen osallistuu myös turvapaikanhakijoita.

Lipaskeräyksen lisäksi paikkakunnilla järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa esimerkiksi myydään hernekeittoa ja paistetaan vohveleita.

– Asukaslukuun suhteutettuna keräystulos on meillä usein parempi pienissä kunnissa kuin isoissa keskuksissa, Ahtiainen kertoo.

Lapissa häärää joukko pitkäaikaisia vapaaehtoisia keräämässä rahaa. Lapissa vapaaehtoisia kerääjiä on vuosittain 500-600. Määrä vaihtelee vuosittain riippuen koululaisten, opiskelijoiden ja yksittäisten kerääjien määrästä.

Tavoitteena pistää viime vuotta paremmaksi

Ahtiaisen mukaan viime vuonna Lapin keräystulos oli noin 43 000 euroa. Tänä vuonna tavoite on pistää paremmaksi.

– Kyllä meillä ainakin sinne 50 000:een pitäisi päästä. Euromääräinen tulos meillä tulee kaupungeista ja se on aina kiinni siitä, kuinka paljon saamme kaupunkiin kerääjiä, Ahtiainen selittää.

Hän arvelee, ettei turvapaikanhakijatilanteella ole Lapissa kovinkaan suurta merkitystä lahjoitusten saamisen kannalta. Palaute on ollut yleensä pääsääntöisesti positiivista.

– Kyllä sillä varmaan jotain vaikutuksia on, että ihmisillä on ajatuksia puolesta ja vastaan ja monenlaista mielipidettä. Viime syksynä palaute oli yllättävänkin positiivista verrattuna tilanteeseen mikä oli silloin.

Nälkäpäiväkeräys jatkuu lauantaihin.

20 vuotta kokemusta kerääjänä

Suomen Punaisen ristin toiminnassa jo pidemmän aikaa mukana ollut Päivi Teljosuo osallistuu nälkäpäiväkeräykseen vapaaehtoisena 21. kerran peräkkäin.

– Kyllähän se tärkein syy on varmaan halu auttaa. Aina löytyy joku, jolla menee huonommin kuin itsellä.

Teljosuon mukaan kerääjänä saa kuulla monenlaista kommenttia, mutta yleensä ihmiset ovat mukavia ja positiivisia. Mikä keräämisessä on parasta?

– Aina kun kolikko kilahtaa lippaaseen, tuntuu jotenkin niin mukavalta. Ihmisten tapaaminen, monet jäävät juttelemaan ja vanhempi väki muistelemaan omia sodan jälkeisiä muistojaan.

Tänä vuonna Teljosuo on lupautunut töihin keräyskeskukseen. Siellä kuka tahansa voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi kerääjäksi vähäksi aikaa tai vaikka koko päiväksi.

– Olen varmaan suuren osan aikaa tiskillä, mutta kyllä minä aina välillä livahdan lippaan kanssa jonnekin tuonne kulmille.