1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lentopelastajan ohje marjastajalle: Ota mukaasi valkoinen ämpäri

Lentopelastajilla on Suomessa tukikohtia Helsingistä Ivaloon. Niillä on valmius auttaa eksyneitä ympäri vuoden.

Lentäjä Jani Hintikka ja tehtävänjohtaja Mikko Niemi valmiina lähtöön Pirkkalan lentokentällä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suomessa on yli tuhat vapaaehtoista lentopelastajaa. Heillä on kaikkiaan noin neljäkymmentä tukikohtaa, joihin kokoonnutaan hälytyksen tultua.

Avunpyyntöjä tulee poliisilta ja pelastuslaitoksilta. Yleensä kyseessä on kadonneiden etsiminen, joka on helpompaa ilmasta kuin maanpinnalta.

– Kun hälytys tulee, meillä on kaksi tuntia aikaa suunnitella lento. Silloin otetaan kartta esiin ja tutkitaan tuulet ja auringon asento, lentoetsijä Jari Kosonen Pirkanmaan moottorilentoklubista kertoo.

Lentopelastajat tutkivat järjestelmällisesti poliisin tai pelastuslaitoksen ilmoittaman kohdealueen. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Vuosittain hälytyksiä tulee kolmesta neljään. Moottorilentoklubin hälytysringissä on parikymmentä miestä ja he ovat valmiudessa ympäri vuoden.

Vapaaehtoistyö verkostoi

Lentopelastajien työ on vapaaehtoista. Palkaksi he saavat hyvää mieltä sekä yhteishenkeä. Yhteiskunnalle palvelu on ilmaista.

Kun hälytys tulee, meillä on kaksi tuntia aikaa suunnitella lento.

Jari Kosonen

Toimintaa koordinoi Suomen lentopelastusseura, joka kouluttaa vapaaehtoisia etsintä- ja valvontalentoihin. Esimerkiksi tehtävänjohtajan tai lentoetsijän työ ei edellytä lentolupakirjaa.

Lentopelastajat merkitsevät muistiin kadonneiden tuntomerkit. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Syksyllä lentopelastajia työllistävät marjastajat ja sienestäjät. Tänä vuonna hälytyksiä on tullut tavallista runsaammin eri puolella Suomea.

– Metsään kannattaa ottaa valkoinen ämpäri. Myös nuotiosta nouseva savu on mitä parhain suunnannäyttäjä, puheenjohtaja Pekka Halme Suomen lentopelastusseurasta toteaa.

Mikko Niemi (vasemmalla), Pekka Halme, Jani Hintikka ja Jari Kosonen kuuluvat Pirkanmaan moottorilentoklubiin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle