1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsimaat kouluttaneet Iranin kurdikapinallisia – Puolustusvoimat: Suomalaiskouluttajat eivät ole raportoineet iranilaisista

Terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun länsimailta koulutusta saanut iranilainen kurdiryhmittymä on tehnyt iskuja Iranin hallitusta vastaan. Suomi on mukana kouluttamassa kurdijoukkoja Irakissa.

Kurdien peshmerga-joukkoja pohjoisessa Irakissa toukokuun lopulla. Kuva: Andrea Dicenzo / EPA

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset sotilasneuvonantajat ovat kouluttaneet iranilaisen kurdikapinallisryhmän taistelijoita Irakissa osana kansainvälistä ohjelmaa, jossa tuetaan kurdeja terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Suomi on osallistunut koulutustoimintaan Kurdistanin alueella Kurdistan Training Coordination Center Erbilin alaisuudessa heinäkuusta 2015 alkaen.

Suomalaiset sotilasneuvonantajat tarjoavat jalkaväkikoulutusta kurdien peshmerga-joukoille Pohjois-Irakissa. Syyskuun alusta lähtien suomalaiset kouluttajat ovat neuvoneet kurdijoukkoja Isisin vastaisella rintamalla.

Länsimaisilta neuvonantajilta koulutusta saanut Kurdistan Freedom Party eli PAK -niminen iranilaisten kurdien ryhmittymä on taistellut irakilaiskurdien rinnalla Isistä vastaan Irakin pohjoisosassa.

PAK on myös tehnyt tänä vuonna iskuja Iranin hallitusta vastaan. Uutistoimisto AP arvioi, että Iranin kurdikapinallisten kouluttaminen voi ärsyttää Iranin hallitusta.

Iranilaiskurdit toimivat osana peshmerga-joukkoja

Uutistoimisto AP:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) iranilaisryhmä on päässyt mukaan länsimaiden järjestämään koulutukseen, koska se toimii virallisesti Irakissa kurdien Peshmerga-ministeriön alaisuudessa.

Kurdistan Freedom Partyn komentaja Hussein Yazdanpana kertoi AP:lle, että länsimaiset sotilasneuvonantajat ovat kouluttaneet PAK:n joukkoja taistelemaan Isistä vastaan.

Yazdanpanan mukaan PAK aikoo kuitenkin jatkaa hyökkäyksiään Iranissa. Hänen mukaansa Isisin vastainen taistelu "ei ole koskaan ollut vaihtoehto heidän taistelulleen" Iranin hallitusta vastaan.

Iranin kurditaistelijat taistelevat Iranin hallitusta vastaan pääasiassa maan luoteisosassa. He syyttävät Iranin hallitusta syrjinnästä ja vaativat itsenäisyyttä kurdeille.

Yazdanpanan mukaan PAK on tehnyt tänä vuonna kuusi hyökkäystä Iranissa. Uutistoimisto AP:n mukaan PAK:lla arvioidaan olevan useita satoja taistelijoita.

Liittouma ei valikoinut koulutettavia kurdiryhmiä

Yhdysvaltain johtaman liittouman tiedottaja, Italian asevoimien kapteeni Giulio Macari kertoi AP:lle, että PAK on "luultavasti" saanut koulutusta länsimailta.

Macarin mukaan länsimaiset neuvonantajat ovat tarjonneet apuaan kaikille kurdijoukoille, jotka toimivat Peshmerga-ministeriön alaisuudessa. Hänen mukaansa liittouma ei ole valikoinut ryhmiä, joita se kouluttaa.

PAK:n komentajan Hussein Yazdanpana sanoi AP:lle, että länsimaiset kouluttajat "epäilemättä" tiesivät hänen ryhmänsä taustan.

PAK:n taistelijat käyttävät samanlaisia univormuja kuin Irakin peshmergat, mutta heidän tunnuksissaan on ryhmän valko-oranssi logo.

Yazdanpanan mukaan amerikkalaiset kouluttivat PAK:n taistelijoita kolmeen otteeseen Kirkukin etulinjassa maalis-syyskuussa vuonna 2015. Myöhemmin ryhmän taistelijat saivat lisäkoulutusta Irakin kurditaistelijoiden rinnalla.

Irakin Peshmerga-ministeriön apulaisesikuntapäällikkö, kenraalimajuri Karaman Kemal Omar vahvisti AP:lle, että amerikkalaiset antoivat taktiikka-, ase- ja räjähdekoulutusta kaikille Kirkukissa olleille kurdiyksiköille "ilman erottelua".

Suomalaiset eivät ole raportoineet PAK:n taistelijoista

Suomen maavoimien esikunnan tiedottaja Tuuli Harviainen kertoi sähköpostitse Yle Uutisille, että Peshmerga-ministeriö määrittää länsimaisille neuvonantajille koulutettavan joukon, koulutuksen laadun ja aikataulun.

Harviaisen mukaan koulutus suunnitellaan yhteistyössä Kurdistan Training Coordination Center Erbilin kanssa ja suomalaiset toteuttavat heille määrätyn joukon koulutuksen.

– Koulutusryhmällä on ollut kansallisena ohjeena, että koulutusta annetaan vain peshmerga-joukoille, Harviainen kertoi.

Harviaisen mukaan koulutus toteutetaan kurssimuotoisena peshmergan koulutustukikohdissa eri puolilla Kurdistania. Koulutustukikohdat eivät sijaitse rintamalinjan läheisyydessä.

– Ajallisesti ja paikallisesti uutistoimisto AP:n uutinen ei koske suomalaisten toimintaa.

Harviaisen mukaan suomalainen koulutusryhmä ei ole havainnut eikä raportoinut, että koulutukseen olisi osallistunut Kurdistanin ulkopuolisia joukkoja.

Hän kuitenkin kertoi, että koulutettavien mahdolliset puoluesidonnaisuudet eivät tule esiin koulutuksen yhteydessä, eikä niitä erikseen kysytä.