Miksi Monty Python naurattaa? Suomen ensimmäinen Python-tohtori kertoo

"Suhtaudun Monty Pythoniin ryppyotsaisella, haudanvakavalla otteella." Näin sanoo tutkija Rami Mähkä, josta tulee lauantaina Suomen tiettävästi ensimmäinen Python-tohtori.

kulttuuri
Monty Python vuonna 1971.
Monty Python vuonna 1971: Eric Idle, Michael Palin, John Cleese, Terry Jones ja Terry Gilliam. Idlen takana kuudes Python, Graham Chapman.AOP

Kuvitellaan kohtaus brittiläisestä oikeussalidraamasta (siirryt toiseen palveluun). Peruukkipäinen tuomari kuuntelee kateederin takaa syytetyn puolustuspuhetta. Välillä sisään kutsutaan todistajia. Kaikki etenee, kuten oikeussaleissa on tapana. Ja sitten: estradin valtaa kardinaali Richelieu, ranskalainen mahtimies, joka kuoli jo 1600-luvulla. Viimeistään nyt draama muuttuu komediaksi. Monty Python -komediaa siitä tulee, kun kardinaali avaa suunsa: hän kuulostaa lipevälle autokauppiaalle.

Maailmankuulu brittiläinen komediaryhmä Monty Python haki mieluusti aineksia sketseihinsä historiasta. Tähän kiinnitti huomiota tuleva Python-tohtori Rami Mähkä.

– Lukioiaisena näin elokuvan Monty Python and the Holy Grail, siis parodian Graalin maljan etsinnästä. Se teki valtavan vaikutuksen. Olin aina ollut kiinnostunut historiasta - nyt siitä oli tehty komediaa!

Pian tämän jälkeen tv:stä tuli uusintana 70-luvun alun sketsisarja Monty Pythonin lentävä sirkus ja innostus kasvoi siihen mittaan, että Turun yliopistoon kulttuurihistoriaa opiskelemaan päässyt Mähkä otti Pythonin puheeksi professorinsa kanssa.

– Professori Hannu Salmi kannusti tekemään gradun Pythonin ja historian suhteesta. Luin tutkimuksen huumorin teoriasta ja päätin unohtaa koko jutun, Mähkä nauraa.

Gradu syntyi brittiläisestä kauhuelokuvasta. Monty Python jäi kuitenkin kummittelemaan mielen sopukoihin, kunnes jatko-opiskelijana Mähkä tarttui härkää sarvista. Vuosien työn tulos, väitöstutkimus _Something Completely Historical: Monty Python, History and Comedy _ tarkastetaan lauantaina Turun yliopistossa.

Richelieu-sketsi syntyi ensin ylioppilasteatteriin

Richelieu-sketsi on Monty Pythonille tyypillinen: siinä hyödynnetään historiaa, mutta normaali logiikkaa puuttuu. Aikakaudet menevät iloisesti sekaisin, nykypäivän ja menneisyyden välillä liikutaan saumattomasti, eikä kukaan tunnu ihmettelevän tilannetta.

Ehkä hupaisinta on se, että Monty Python toteutti täsmälleen samaa, mitä akateemisissa historiantutkijaympyröissä juuri tuohon aikaan, 1970-luvulla, pähkäiltiin.

– Postmodernismin ajatukset ulottuivat myös historiantutkimukseen. Historian eheys, lineaarisuus, loogisuus alkoivat romuttua. Alettiin ymmärtää, että historia on konstruktio.

Tiesivätko Pythonit akateemisesta keskustelusta? Periaatteessa se on mahdollista, sillä koomikot olivat Britannian parhaiden koulujen kasvatteja. Lukuunottamatta amerikkalaista Terry Gilliamia, kaikki olivat opiskelleet joko Cambridgen tai Oxfordin yliopistoissa. Michael Palinin pääaine oli peräti historia ja toinen vahvasti käsikirjoittamiseen osallistunut Python, Terry Jones, opiskeli englannin kieltä, erikoisalanaan keskiaika.

Terry Jones.
Terry Jones ohjasi muun muassa elokuvat Holy Grail ja Brianin elämää.Ullstein Bild / AOP

Rami Mähkä kuitenkin epäilee, etteivät sketsit olleet tietoinen kommentti akateemiseen keskusteluun. Opetus Oxbridgessä oli jotain muuta kuin postmodernia, mistä kertoo Palinin parahdus: "Kun valmistuin, pää oli täynnä täysin tarpeetonta historiallista knoppitietoa. Sen sijaan historian tutkimuksen teorioista en tiennyt mitään."

Se sen sijaan tiedetään varmasti, että Monty Python on velkaa opiskelijahuumorille. Esimerkiksi Richelieu-sketsin ensi versio on alunperin esitetty yliopistoteatterissa. Pythonit olivat opiskeluaikanaan aktiivisia ylioppilasteatterilaisia ja siinä maailmassa historialla pelleilyllä oli vuosikymmenien traditio.

Kohtaus Monty Python -elokuvasta.
Michael Palin Brianin elämä -elokuvassa. Ullstein Bild / AOP

Kaikki ei ole sitä, mitä ensi katsomalta näyttää

Monty Pythonin televisio-sketseissä aiheet löytyivät paljon muustakin kuin historiasta. Sen sijaan pitkät elokuvat Brianin elämä ja Monty Python and the Holy Grail ovat puhdasta epookkia, tai ainakin melkein.

Keskiaikaan sijoittuvassa Holy Grailissä on tahallisia anakronismeja, kuten historioitsija selostamassa kuningas Arthurin tarua kameralle BBC-tyyliin. Eikä Brianin elämäkään loppujen lopuksi ole kertomus Rooman imperiumista tai Jeesuksesta.

– Se on vähintään yhtä paljon elokuva kadonneesta Britannian suurvalta-ajasta. Kun vastarintaliikkeen johtaja kysyy, mitä muka Rooma on tehnyt meidän hyväksi, hänelle luetellaan akveduktit, tieverkosto, terveydenhuolto, koululaitos ja niin edelleen. Kyseessä on aivan selvä kommentti Britti-imperiumin saavutuksiin alusmaissa.

Monty Python -elokuvasta The Meaning of Life.
Britti-imperiumi oli Monty Pythonille loppumaton aarreaitta.Universal / AOP

Monty Pythonin historiankirjoitus on monisyistä. Tapahtumat sijoittuvat usein antiikkiin, keskiaikaan tai 1800-luvulle – silti pointti saattaa olla jossain ihan muualla. Vaikkapa siinä, miksi keskiaika kuvataan usein länsimaisen sivistyksen alimpana pisteenä, pimeänä, raakana, taikauskoisena.

– Eikä Brianin elämän idea ole muuttaa käsitystämme Rooman imperiumista, vaan pilkata uskonnollista fanatismia, selittää tuleva Python-tohtori.

Monty Pythonin vaikutus televisiokomediaan ollut ollut valtava. Meillä muun muassa Studio Julmahuvi ja Alivaltiosihteeri ovat paljosta velkaa brittikollegoilleen. Rami Mähkän mielestä Pythonin perintö heijastuu paljon laajemmallekin.

– Monty Python teki huumoria vakavana pidetyistä aiheista. Historia, jos mikä oli vakavaa. Jo muinaiset kreikkalaiset pitivät historiaa niin vakavana, että komediat sijoitettiin aina nykypäivään. Python mursi tuon tradition. Huumori on sittemmin vallannut vakavia estradeja.

Monty Python jaksaa yhä naurattaa tulevaa tohtoria. Vuosien tutkimustyö ei siis ole pilannut fanitusta. Hieman Rami Mähkän suhtautuminen huumoriryhmään on kuitenkin prosessin aikana muuttunut.

– Jos tutkii komediaa, saa nauraa. Mutta pitää tietää, miksi nauraa.

Ja nyt jotakin aivan muuta… Suomalainen väitöskirja Monty Pythonista!