Leikkaukset käynnistyvät jälleen Ähtärin sairaalassa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ajoi Ähtärin sairaalan alas alkukesästä. Pihlajalinna-konserni herättää leikkaussaleja uudelleen henkiin jo lokakuussa.

Ähtäri
Potilasta valmistellaan leikkaukseen leikkaussalissa.
Ähtärin sairaalan leikkaussaleista otetaan lähiaikoina kaksi salia käyttöön.Pasi Takkunen / Yle

Leikkaukset käynnistyvät jälleen syksyn mittaan alkukesästä alasajetussa Ähtärin sairaalassa. Pihlajalinna-konserni on vuokrannut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä kaksi leikkaussalia päiväkirurgisia leikkauksia varten. Tiloja pintaremontoidaan parhaillaan. Leikkauksista vastaa konserniin kuuluva Dextra Oy.

– Meillä on tässä alkuvaiheessa kaksi salia vuokrattuna, mutta varmasti yhdellä salilla aloitamme, selvittää Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Tero Järvinen. Kuusiolinna Terveys on Pihlajalinnan ja Kuusiokuntien perustama yhteisyritys, joka tuottaa Alavuden, Kuortaneen ja Ähtärin sosiaali- ja terveyspalvelut. Soini liittyy mukaan ensi vuoden alusta.

– Tiloja järjestellään, pintaremonttia tehdään ja hankitaan tarvittavaa välineistöä. Lokakuulla aloitamme, mutta tarkkaa päivää ei ole vielä tiedossa, jatkaa Kuusiolinna Terveys Oy:n ja Dextra Oy:n palveluvastaava Marianne Laitila.

Salit hyvässä kunnossa

Marianne Laitila kertoo, että Ähtärin leikkaussalit ovat hyvässä kunnossa.

– Pintaremonttia ja uutta ilmettä onkin tehty lähinnä leikkausosaston yleisiin tiloihin, Marianne Laitila kertoo.

Ähtärin sairaalan tilat ovat Marianne Laitilalle hyvin tutut, sillä hän on pitkään työskennellyt sairaanhoitopiirin palveluksessa Ähtärissä. Hän on nyt sairaanhoitopiiristä virkavapaalla Kuusiolinna Terveyden ja Dextran palveluksessa.

–Työtilat ovat tietysti tutut, mutta työnantaja ja toimintasysteemit ovat uudet, mutta hyvillä mielin ollaan, Marianne Laitila sanoo.

Päiväkirurgiset leikkaukset eivät vaadi vuodeosastotiloja. Nyt tehtävällä remontilla mahdollistetaankin päiväkirurgian jälkeinen oleskelu sairaalan tiloissa. Kuusiolinna Terveys Oy on siirtänyt aiemmin psykogeriatrisen osastonsa Ähtärin sairaalan tiloihin.

Valinnanvapaus voi tuoda asiakkaita

Leikkaukset aloitetaan ortopedisillä leikkauksilla ja käsikirurgialla. Toiminnan järjestäjät uskovat, että hoitopaikan valinnanvapaus tuo asiakkaita ja potilaita Ähtäriin.

– Kaikki ovat tietysti tervetulleita, kuten Kuusiolinna Terveys Oy:n alueella asuvat kuntalaiset ja he, jotka valinnanvapauden kautta haluavat valita entisen Ähtärin sairaalan tilat ja leikkaustoiminnan hoitopaikaksi, Marianne Laitila toteaa.

Erikoislääkäreiden vastaanotot lisääntyvät

Kuusiolinna Terveys Oy laajentaa parhaillaan myös erikoislääkäreiden poliklinikkavastaanottoa Ähtärin sairaalassa. Erikoislääkäreiden vastaanotot ovat toimineet Ähtärin sairaalan tiloissa jo alkuvuodesta lähtien.

– Meillä on siellä korva-, nenä- ja kurkkutautien, urologian ja ortopedian toimintaa. Näitä erikoisaloja sekä käsikirurgiaa ja muutakin tullaan koko ajan lisäämään, Tero Järvinen kertoo.