Video: Onko älylaitetta aina pakko käyttää niska kyyryssä? Näillä ohjeilla säästät kroppaasi

Älylaitteen kanssa moni käyttäjä viihtyy hyvin epäergonomisessa asennossa. Pää on yllättävän painava ja väärässä asennossa se kuormittaa muuta kehoa.

Niska-hartiaseudun ongelmat
someniska fysioterapeutti Janne Saarela
Videolla fysioterapeutti Janne Saarela ohjeistaa kolmen liikkeen taukojumpan.

Niskan koukistaminen ja ylävartalon kyyristäminen mobiililaitteiden äärellä ovat loistava resepti niska- ja hartiaseudun ongelmille. Yllä olevalla videolla fysioterapeutti ohjeistaa kolmen liikkeen taukojumpan, jolla "someniska" saadaan vetreytymään.

Itä-Suomen yliopiston ergonomian emeritusprofessorin Veikko Louhevaaran mukaan vähintään kolme neljästä suomalaisesta mobiililaitteiden käyttäjästä kokee tuki- ja liikuntaelinten vaivoja.

Fysioterapeutti Jaakko Marjokorpi kohtaa työssään niska- ja hartiaseudun vaivoja yhä nuoremmilla asiakkailla, sillä altistus huonoille asennoille alkaa aikaisemmin.

– Pään eteen työntynyt asento ja etu kumara aiheuttavat muun muassa päänsärkyä sekä kuormitusta muualla vartalossa.

Pää on yllättävän painava kehon osa. Väärässä asennossa se kuormittaa alakaularankaa ja hartian seutua.

Korjaa asentoa kaksi kertaa tunnissa

Fysioterapeutti ohjeistaa vaihtamaan asentoa ja oikaisemaan selän 20–30 minuutin välein. Tämä saattaa tuntua vaikealta toteuttaa, mutta fysioterapeutin mukaan jo esimerkiksi kahvikupillisen hakemisen yhteydessä pieni jaloittelu parantavat hyvinvointia.

– Lisäksi kannattaa tehdä pieniä täsmäharjoitteita. Niissä pään ja niskan asennon huomiointi ovat olennaisimmat asiat, Marjokorpi neuvoo.

Ergonomian emeritusprofessori Veikko Louhevaaran mukaan uni ja liikunta ovat parhaat lääkkeet staattisen työskentelyn aiheuttamiin vaivoihin ja niiden ehkäisyyn.

– Helpoin tapa lyhentää altistusta on sekä tauottaa työ että kuunnella kehoaan. Taukojen aikana voi tehdä venyttäviä ja rentouttavia liikkeitä. Riittävän pitkä ja laadukas uni on parasta palautumista myös tuki- ja liikuntaelinten kannalta, Louhevaara kertoo.