Hyppää sisältöön

Paikalliset uteliaina Otanmäessä: "Uusi kokemushan tämä mielenosoitus on"

Suomi ensin -mielenosoitus keräsi Kajaanin Otanmäkeen satakunta mielenosoittajaa.

Suomi ensin -liike järjesti mielenosoituksen torstaina Kajaanin Otanmäessä. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Tavallisesti hiljainen Kajaanin Otanmäen kylä oli torstaina huomion keskipisteenä. Satakunta mielenosoittajaa lippuineen ja kyltteineen, hautakynttilöissä lepattavat liekit ja kylän pääkadulla partioivat poliisiautot värittivät pienen vajaan 700 hengen kyläkeskustan alkuiltaa.

Otanmäessä torstaina alkuillasta järjestetty Suomi ensin -liikkeen mielenosoitus oli reaktio sunnuntaita vasten yöllä tapahtuneisiin epäiltyyn tappoon ja kahteen ryöstöön. Kainuun käräjäoikeus määräsi keskiviikkona teoista epäillyt kaksi irakilaismiestä tutkintavankeuteen.

Poliisi rajasi Tampereelta bussin tuomat ja omilla kyydeillään paikalle tulleet mielenosoittajat kylän pääraitille SPR:n Otanmäen vastaanottokeskuksen läheisyyteen. Liikenne pysäytettiin kello 17 jälkeen.

Mielenosoitus oli reaktio Otanmäessä tapahtuneisiin epäiltyihin rikoksiin. Kuva: Mika Niskanen / Yle

Bussista purkautuneet aktivistit antoivat paikalle saapuneelle yleisölle ja mielenosoittajille muun muassa Suomen lippuja ja hautakynttilöitä. Soldiers of Odin -huppareihin pukeutuneet olivat vastassa bussia.

– Onko laulumiehiä joukossa? Lauletaan Kainuun marssi?

– Niin Nälkämaan lauluko?

Mielenosoittajat vaativat vastaanottokeskuksen lakkauttamista

Otanmäen keskustaan kokoontuneiden ihmisten keskuudessa vallinnut tunnelma pysyi koko tapahtuman ajan rauhallisena, vaikka kannanottojen sävy kiivastui koko ajan tapahtuman edetessä. Mielenosoittajien hampaisiin joutuivat niin nykyinen hallitus kuin poliisijohtokin.

– Petteri Orpolla on verta käsissään, Soinilla ja Sipilällä on verta käsissään, liikkeen johtohahmo Marko De Wit kertoi äänentoiston kaiuttaessa puhetta kerrostaloista, jotka rakennettiin 1950-luvulla silloisille kaivostyöntekijöille.

Mielenosoituspaikan vastapäätä olevan kerrostalon parvekkeille oli laitettu iskulauseellisia lakanoita. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Suomi ensin -liike vaati mielenosoituksessa luetussa tiedotteessa Otanmäen vastaanottokeskuksen lakkauttamista. De Wit vaati myös, että ihmiset lähtevät ympäri Suomen kaduille, kuten Otanmäessä on torstai-iltana tehty. Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin SPR:n johtoa vastuuseen.

Oulusta paikalle tullut Maila Kumpulainen, itsenäisyyspuolueen listoilla ollut ehdokas ja Pohjois-Savon perussuomalaisten entinen piirisihteeri, vaati rajatarkastuksia takaisin Suomen rajoille.

Suomi ensin -liikkeen järjestämään mielenosoitukseen osallistui satakunta ihmistä. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Vastaanottokeskus ja poliisi olivat varautuneet turvatoimilla mielenosoituksen aiheuttamiin järjestyshäiriöihin. Paikan päällä oli useita poliisipartioita. Vastaanottokeskuksen henkilökunta oli muun muassa ohjeistanut asukkaita pysyttelemään sisätiloissa mielenosoituksen ajan.

Vastaanottokeskus sijaitsee kylän keskustassa matalassa tiilirakennuksessa, jonka sälekaihtimet pysyivät visusti kiinni, kun mielenosoittajat esittivät kannanottojaan vastaanottokeskuksen läheisyydessä. Annettua ohjetta noudatettiin, eikä kukaan vastaanottokeskuksen asukkaista uskaltautunut ulos. Otanmäen vastaanottokeskuksessa asuu myös useita lapsiperheitä.

Tapahtuma sai jo pitkin viikkoa laajaa huomiota internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Pelkästään tapahtumalle perustetulla Facebook-sivulla mielenilmaukseen ilmoitti osallistuvansa lähes sata henkilöä.

Mielenosoittajat kulkivat Vuorimiehentiellä kulkueena. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Mielenosoittajien lisäksi kymmenittäin otanmäkeläisiä oli paikalla seuraamassa mielenosoitusta. Jouni kertoo asuneensa Otanmäessä vuoden verran, Eino on puolestaan ollut otanmäkeläinen jo vuodesta 1969 alkaen. Miehet kertovat tulleensa paikalle uteliaisuuttaan.

–  Uusi kokemushan tämä mielenosoitus on tällä kylällä. Asiaahan tämä puhe tietysti on, mutta se on niin monitahoinen asia tuokin, että vähän vaikea sanoa, kertoo Jouni.

Ihmiset ovat jättäneet kynttilöitä Vuorimiehentielle kuolleen miehen muistolle. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Miehet kertovat, että alkuviikon aikana puheenaiheet ovat pyörineet pitkälti tapon ympärillä: kaikki harmittaa. Mielenosoituksessa julistettua vaatimusta Otanmäen vastaanottokeskuksen lopettamisesta Jouni yrittää pohtia monelta kannalta.

– Jossakinhan niiden pitäisi olla. Tämmöistä jos sattuu enemmän, niin ei varmasti sitä täällä tarvita. Mielipiteet muuttuvat. Mutta en minä osaa pelätä, samalla tavalla liikun kuin ennenkin. Tietysti jos tuossa baari-iltoja viettävät, niin kierrän sen mielelläni.

Mutta se on niin monitahoinen asia tuokin, että vähän vaikea sanoa.

Jouni, otanmäkeläinen

Eino arvelee, että tapahtumat olisivat aiheuttaneet kylällä pelkoa, mutta sanoo silti lenkkeilevänsä niin kuin ennenkin.

Poliisin mukaan reilut kaksi tuntia kestänyt mielenosoitus sujui rauhallisesti. Mielenosoittajat kävelivät sen päätteeksi kylänraittia pitkin laskemaan kynttilöitä kuolleen miehen muistoksi.

Otanmäessä viime viikonloppuna tapahtuneiden rikosten poliisitutkinta on edelleen käynnissä. Poliisi kertoi keskiviikkona puhuttaneensa tapaukseen liittyen jo kymmeniä todistajia ja silminnäkijöitä.

.
.