1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi lintulaji paljastui taitavaksi työkalujen käyttäjäksi – Katso videolta, miten lintu toimii

Havaijinvaris on toinen varislaji, jonka on havaittu osaavan käyttää työkaluja ruoanhankinnassa. Tutkijat uskovat, että taidon kehittymisessä ovat auttaneet sekä linnun fyysiset ominaisuudet että elinalue, jossa ei ole tarvinnut koko ajan huolehtia ruoasta ja pedoista.

Ulkomaat
Uutisvideot: Uusi lintulaji paljastui taitavaksi työkalujen käyttäjäksi
Uutisvideot: Uusi lintulaji paljastui taitavaksi työkalujen käyttäjäksi

Uhanalainen havaijinvaris (Corvus hawaiiensis) on liittynyt niiden lintulajien harvalukuiseen joukkoon, joiden tiedetään osaavan käyttää työkaluja, kertoo tiedelehti Naturessa julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Havaijinvaris on toinen varislaji, jonka on todettu käyttävän työkaluja. Aiemmin taidokkaaksi työkalujen käyttäjäksi on tiedetty uudenkaledonianvaris (Corvus moneduloides).

Skotlantilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat havaitsivat San Diegon eläintarhassa tehdyissä testeissä, että myös havaijinvarikset osaavat valikoida ja käyttää näppärästi tikkuja kaivaakseen esiin ruoan, joka olisi muutoin niiden ulottumattomissa.

– Havaijinvarikset ovat uskomattoman hyviä käyttämään työkaluja, sanoo biologi Christian Rutz skotlantilaisesta St Andrewsin yliopistosta Live Science -tiedelehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Otolliset fyysiset ominaisuudet

Rutz on tutkinut uudenkaleonianvariksia yli vuosikymmenen. Vuonna 2012 Naturessa julkaistussa tutkimusartikkelissa Rutzin tutkimusryhmä kirjoitti, että lintulajilla on työkalujen hallintaan soveltuvat fyysiset ominaisuudet; suora nokka, suuret silmät ja syvyysnäkö.

Rutz kertoo halunneensa tutkia, löytyykö kyky myös muilta linnuilta, joilla on samat ominaisuudet.

Hän päätyi havaijinvarikseen, joka tunnetaan myös ʻalalā-nimellä. Ongelmana oli, että lintulajin oli katsottu kuolleen luonnossa sukupuuttoon vuoteen 2004 mennessä.

Lintuja kasvatetaan kuitenkin San Diegon eläintarhassa Yhdysvalloissa. Hän otti yhteyttä eläintarhaan, ja sieltä kerrottiin, että lintujen on joskus nähty käyttävän tikkuja.

Suurin osa aikuisista osaa taidon

Jo ensimmäisissä kokeissa Rutz havaitsi, että havaijinvarikset osaavat käyttää näppärästi tikkuja ruoan tonkimiseen. Ne nappaavat sukkelasti tikun ja hylkäävät sen, jos se ei ole tarpeeksi hyvä, tai trimmaavat sitä.

Rutzin tutkimusryhmä teki 104 linnulla kokeita, joissa ruokaa kätkettiin tukinkoloihin näkyviin, mutta pelkän nokan avulla ulottumattomiin.

Tutkijat havaitsivat, että 78 prosenttia kaikista ja 93 prosenttia sukukypsistä linnuista käytti spontaanisti tikkuja tonkiakseen ruoan esille.

Täyttä varmuutta havaijinvaristen luontaisesta kyvystä työkalujen käyttöön ei kuitenkaan saada, ennen kuin lintuja vapautetaan eläintarhasta luontoon.

Auttoiko elinalue kehittämään taidon?

Useiden eläinlajien on havaittu käyttävän työkaluja, joukossa muun muassa simpanssit, norsut ja merisaukot. Lintulajeista taitoa on havaittu vain kourallisella, muun muassa Galápagossaarten tikkasirkuilla ja pikkukorppikotkilla.

Rutzin mukaan kahden varislajin löytyminen listalta on mielenkiintoista, koska se voi auttaa ymmärtämään, miten taito kehittyi. Kumpikin laji luultavasti oppi sen toisestaan riippumatta.

Niiden elinalueet ovat verraten etäällä toisistaan ja yhteinen esi-isä eli noin 11 miljoonaa vuotta sitten.

Yhteistä on se, että molemmat lajit ovat peräisin syrjäisiltä trooppisilta saarilta, joissa on vähäisempi kilpailu ravinnosta ja pienempi riski joutua saaliiksi.

Kun linnut eivät joudu jatkuvasti saalistamaan tai varomaan saalistajia, ne voivat keskittyä enemmän kokeiluihin esineillä, Rutz arvelee Live Scienelle.

Lue seuraavaksi