Perikunnilta löytyi satoja aseita hävitettäväksi

Sisä-Suomen poliisin armovuosikeräys tuotti 255 ilmoitusta luvattomista aseista ja räjähteistä. Suosiota selittää se, että edellisestä keräyskampanjasta oli yli kymmenen vuotta.

Kotimaa
Sisä-Suomen poliisille luovutettiin satoja aseita armovuosikeräyksessä.
Titta Puurunen / Yle

Valtaosa luvattomista aseista, ammuksista ja räjähteistä oli perikuntien hallussa.

– Tyypillinen tapaus oli se, että isävainaan tai isoisävainaan peruja oli jäänyt joku sotamuisto. Näitä alkoi paljastua ja lupia niihin ei ollut tai ei ollut ainakaan tallessa. Omaiset ja perikunnat halusivat sitten luopua vanhoista aseita, kertoo ylikonstaapeli Jukka Hurtta.

Ilmoitettuja aseita ei löydetty kätköistä, vaan ne olivat yleensä perikuntien normaalissa jäämistössä. Räjähteitä oli löytynyt pääasiassa ullakojen ja varastojen siivouksissa.

Ylikonstaapelit Jukka Hurtta ja Sari Pöntinen.
Ylikonstaapelit Jukka Hurtta ja Sari Pöntinen.Titta Puurunen

– Jos veteraaneista puhutaan, niin heille oli sellaiset arvot ehkä, että ei ensimmäisenä tullut mieleen viranomaisille ilmoitella aseista ja vastaavista. Hyvä, että nyt saatiin niitä pois eivätkä mene luvattomiin käsiin, pohtii Hurtta.

Eniten poliisille tuotiin luvattomia aseita, vanhoja sotamuistoja ja metsästysaseita. Eniten löytyi haulikoita ja kiväärejä.

– Ne on tietysti ne yleisimmät asetyypit mitä Suomessa muutenkin käytössä on. Lisäksi on kertynyt käsiaseita, pääasiassa pistooleita, kertoo ylikonstaapeli Sari Pöntinen.

Harvinaisempia löytöjä olivat aseet 1800-luvulta. Silloin niihin ei tarvittu edes lupaa. Valtaosa aseista on huonokuntoisia ja näin ollen lähes arvottomia.

Yhteensä talteen saatiin 246 asetta, 215 kiloa räjähteitä, 20 kiloa ruutia, 500 patruunaa, 250 tulilankanallia, yksi sinkoammus ja kolme kranaatinheittimen ammusta.

Suurin osa aseista on luovutettu valtiolle hävitettäväksi ilman korvausvaatimuksia. Valtaosa niistä kuljetetaan Riihimäelle asehallintoon, missä ne romutetaan.

– Osaan aseeseen on ilmoitettu, että niille tullaan hakemaan lupaa ja osa on luovutettu poliisihallituksen huutokauppaan. Mutta pääosin kaikki on luovutettu hävitettäväksi, sanoo Sari Pöntinen.

Räjähteiden hävittämisestä huolehtii Puolustusvoimat.