1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkään suunnitellulle Kollajalle hyvästit – hallitus ei avaa koskiensuojelulakia

Kiistelty tekojärvihanke on puhuttanut Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä vuosikymmeniä. Altaalla olisi luotu säätövoimaa vesivoiman käyttöön.

Kotimaan uutiset
Havainnekuvassa Kollajan tekojärven alakanava, joka laskee Iijokeen Kipinänkosken alapuolella. Voimalaitos erottuu kanavassa oikealla ylhäällä.
Tältä suunniteltu alls ja voimalaitos olisivat näyttäneet. Havainnekuvassa Kollajan tekojärven alakanava, joka laskee Iijokeen Kipinänkosken alapuolella. Voimalaitos erottuu kanavassa oikealla ylhäälläPVO-Vesivoima

Hallitus ei avaa koskensuojelulakia. Näin Pudasjärven Kollajalle suunniteltu tekojärvi voidaan unohtaa. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti twitter-tilillään, että rakentamiselle ei ole edellytyksiä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät 15.9.2016, että eduskuntaryhmissä käytyjen keskustelujen perusteella edellytyksiä koskiensuojelulain avaamiselle ei ole. Myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmät keskustelivat asiasta kokouksissaan.

Kaikissa eduskuntaryhmissä oli sekä kannatusta että vastustusta Kollajan altaan rakentamiselle. Kollajan tekojärveä on suunniteltu Pudasjärvelle jo pitkään.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät kuitenkin, että eduskuntaryhmissä käytyjen keskustelujen perusteella edellytyksiä lain avaamiselle ei ole.

Puolesta ja vastaan

Kollajan tekoallasta ajanut Pohjolan Voima on pettynyt eilestä hallituksen päätöksestä. PVO-Vesivoima Oy:n toimitusjohtaja Pertti Pietisen mukaan merkittävä uusiutuvan energian investointi jää näin toteutumatta.

Toimitusjohtaja Pietinen pitää päästöstä vesivoiman kehittämisen kannalta erittäin ikävänä.

– Kollaja-hanke olisi luonut lisää kotimaista sähkön säätövoimaa, jolla kulutusta ja tuotantoa tasapainotetaan. Lisäksi hanke olisi tuonut työtä ja hyvinvointia koko Pohjois-Pohjanmaan alueelle, kertoo Pietinen.

Luonnonsuojeluliitto puolestaan kiittelee hallitusta Kollajan allashankkeen hautaamisesta.

Liiton puheenjohtaja Risto Sulkava kertoo, että hienoa, että järki voitti ja hallitus hautasi Kollajan altaan.

Liitto kannustaa hallitusta edelleen edistämään virtavesien ja vaelluskalojen suojelua.

Lue seuraavaksi