Pomarkun kivisillan korjaus vaakalaudalla – Ei rahaa eikä osaamista

Ely-keskus on tilannut selvityksen siitä, millainen uusi silta Pomarkun vanhan kivisillan tilalle sopisi. Päätöksiä sillan kohtalosta tehdään vuoden loppuun mennessä.

Pomarkku
Vanha silta, jolla liikennemerkkejä.
Katja Halinen / Yle

Pomarkku saattaa menettää kunnan kulttuurimaisemaan olennaisesti kuuluvan vanhan kivisillan. Sillan korjaaminen tulisi ely-keskukselle liian kalliiksi. Myöskään kunnostamisen vaatimaa tietotaitoa ei ely-keskuksen mukaan Suomesta löydy.

Vain yksi vastaava korjaus tehty

Raskas liikenne jouduttiin kieltämään keväällä, kun Pomarkun vuonna 1913 rakennetussa sillassa havaittiin iso halkeama. Lopullisia päätöksiä sillan kohtalosta ei ole vielä tehty.

– Olemme alkusyksyn aikana selvittäneet sillan korjaamismahdollisuutta, mutta kunnostamisen vaativaa tietotaitoa ei ole löytynyt mistään, sanoo siltainsinööri Jari Nikki Varsinais-Suomen ely-keskuksesta

Suomessa on Nikin mukaan tehty yksi vastaava kiviholvin uudelleen rakentaminen. Kyseinen silta oli yksiaukkoinen ja Pomarkun silta on kolmiaukkoinen.

Havainnekuvia uudesta tilattu

Sillan korjaamista varten vanha silta pitäisi purkaa ja tilalle rakentaa betonisilta, joka vuorattaisiin vanhan sillan kivillä. Tämä maksaisi ely-keskuksen arvion mukaan jopa yli kolme miljoonaa euroa, kun uuden sillan kustannukset jäisivät alle miljoonaan.

Siltainsinööri Jyri Nikin mukaan vanhan kivisillan korjaaminen söisi puolet ely-keskuksen vuosittaisesta sillan korjausbudjetista. Korjausjonossa on paljon muitakin siltoja.

– Olemme tilanneet nyt selvityksen siitä, millainen uusi silta paikkaan voisi soveltua. Uusi silta voitaisiin tehdä betonista, teräksestä tai puusta.

Havainnekuvien valmistuttua keskustelua jatketaan museoviraston ja kunnan kanssa. Jos silta halutaan korjata, vaatisi se ely-keskuksen mukaan myös ulkopuolista rahoitusta.

– Ymmärrän, että uuden sillan rakentaminen olisi kova paikka kuntalaisille. Mutta katsotaan, mihin ratkaisuun päästään.