Jyväskylä leikkaamassa miljoonia kouluilta – OAJ: Vaarantaa lasten tulevaisuuden

Jyväskylä on tekemässä lähes kolmen miljoonan euron säästöjä kouluista. Samaan aikaan toisen asteen koulutuksesta vastaava Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on säästämässä neljää miljoonaa euroa.

Jyväskylä
Lapset istuvat pulpetissa.
Matti Myller / Yle

Jyväskylä on tekemässä rajuja säästöjä kouluista ja päväkodeista. Kaupungin sivistystoimialan talousarvioesitys sisältää 2,9 miljoonan euron säästöt.

Säästölistalla ovat muun muassa päivähoidon ryhmäkokojen suurentaminen, perhepuistojen lakkauttaminen ja henkilöstön vähentäminen. Samaan aikaan koulujen oppilasmäärä on kasvamassa tänä vuonna 300:lla ja ensi vuonna 250:llä.

Perusopetuksessa kaupunki muun muassa kasvattaisi ryhmäkokoja niin, että alakoulun luokassa voisi olla jopa 32 oppilasta. Samaan aikaan koulunkäynnin ohjaajien työtunteja karsittaisiin kahdeksan henkilötyövuoden verran, mikä myös toteutuessaan johtaisi henkilöstön vähentämiseen.

– Olemme jo tehneet sopeutuksia vuosi vuoden jälkeen. Merkittävien nopeiden keinojen löytäminen on melko haasteellista, sanoo Jyväskylän sivistyksen toimialajohtaja Eino Leisimo.

OAJ: Raha vastaan elämä

Opettajien ammattijärjestö OAJ pitää leikkauksia kovina.

– Ne kohtelevat erittäin huonosti lapsia ja nuoria. Tässä tulevina vuosina kuluva raha ei ole tässä olennainen asia, vaan näiden ihmisten mahdollisuudet päästä elämässä eteenpäin. Nehän tässä pitäisi turvata, sanoo OAJ:n Keski-Suomen osaston puheenjohtaja Juha Paananen.

Paanasen mukaan säästöt vaarantavat myös uuden opetussuunnitelman toteutumisen.

– Säästöjä on tehty vuosia, ja nyt pitäisi säästää lisää, kyllä se kova paikka on. Perusopetuksen uusi opetussuunnitelma edellyttää pienempiä ryhmäkokoja, jatkuvaa arviointia ja yksilöllisempää opetusta, niin kyllä näitä tavoitteita nyt lyödään korville, hän sanoo.

Toisella asteella myös kovat säästöt

Lukio- ja ammattikoulutuksesta vastaava Jyväskylän koulutuskuntayhtymä puolestaan kertoi tällä viikolla yt-neuvotteluihin johtavista neljän miljoonan euron säästöistä.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tulot puolestaan ovat valtionosuuksien leikkausten vuoksi vähentyneet rajusti. Vuonna 2013 kuntayhtymän rahoitus oli noin 100 miljoonaa euroa, tänä vuonna 88 miljoonaa, ja ensi vuonna noin 80 miljoonaa.

Kuntayhtymä kaavailee ensi vuodelle noin neljän miljoonan euron säästöjä, ja varautuu henkilöstövaikutuksiin.