Valotaiteilija perusti luovien alojen keskuksen – fiilistelytilat vievät vaikka Kreikan saaristoon

Ilmakuvaaja, äänisuunnittelija, valotaiteilija, pyroteknikko, video-osaaja ynnä moni muu innovoivat pian Kontioniemen kylässä persoonallisissa ja rentouttavissa tiloissa.

Valotaiteilijat
Valotaiteilija Kari Kola
Valotaiteiija Kari Kola toteuttaa juuri remontoitavaan Joensuun Ilosaareen maailman suurimman lämpömittarin.Janne Ahjopalo / Yle

Vanha teollisuustila on puhkeamassa kulttuurilliseen kukkaan Kontioniemessä. Seitsemän vuotta tyhjillään olleessa kiinteistössä toimi aikanaan teollisuusyrityksiä, mutta nyt tilaan on tulossa kymmenkunta luovien alojen firmaa – innostuneita ihmisiä, uusia ideoita ja yhdessä tekemistä siis.

Idea yhteisestä tilasta pulpahti joensuulaiselle valotaiteilijalle Kari Kolalle, joka on tunnettu lukuisista kansainvälisistä taidonnäytteistään, kuten Unescon päämajan valaisemisesta Pariisissa vuonna 2015.

Stressitön ihminen on tehokkaampi ja luovempi.

Kari Kola

Kolan yritys Valoparta Oy on nyt ostanut kiinteistön Kontioniemestä ja vuokraa sitä luoville yrittäjillle: saman katon alle tulee esimerkiksi videon, pyrotekniikan, valon, äänen, ilmakuvaamisen ja viestinnän osaamista.

Ammattilaisia, jotka pystyvät toteuttamaan yhdessä vaikka tapahtumatuotantoja.

Mielikuvitus lentämään rentoutuen

Marraskuussa avajaisiaan viettävässä keskuksessa maalataan parhaillaan äitelän vaaleansinisiä 1990-luvun seiniä moderneiksi. Liki 30-metristä pääaulaa varten Kola suunnittelee seinille heijastettavaa vaihtuvaa digimaisemaa 360-asteisena.

– Voidaan mennä vaikka avaruuteen tai Kreikan saaristoon äänellä, videoilla ja valolla simuloiden. Tulee halvemmaksikin kuin matkustaminen, naurahtaa Kola.

Valoparta Oy:n tuottaja Minna Valonen.
Tuottaja Minna Valonen miettimässä Suomi 100 -juhlavuoden valotaidekokonaisuuden järjestelyjä.Janne Ahjopalo / Yle

Uloskin rakennetaan hengähdyspaikkoja.

– Voit mennä kirjoittamaan vaikka nuotiopiirille tai suihkulähteelle. Stressitön ihminen on tehokkaampi ja luovempi.

Valotaiteilijalla riittää kiirettä lähestyvän Suomen 100-vuotisjuhlan ansiosta.

Kari Kola suunnittelee Luminous-valotaidekokonaisuuden, joka käynnistyy Helsingin Töölönlahdelta jatkuen Savonlinnaan, Tampereelle, Ouluun, Kilpisjärvelle ja Turkuun. Kilpisjärvellä valaistaan Saana-tunturi, mikä on kansainvälisestikin merkittävä taidonnäyte.