Hyppää sisältöön

Vältteletkö turhaan pähkinää? "Tämä on klassinen virhe"

Pähkinäallergiaa pidetään hengenvaarallisena, mutta se ei ole sitä kaikille. Jos koivuallergikko saa oireita myös pähkinästä, on mahdollista, että kyse on ristiallergiasta.

Maapähkinänviljelmä Yhdysvalloissa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Moni vihaa koivua keväisin. Koivun olemassaololle välttämätön siitepöly leijailee joka paikassa. Nenä vuotaa, silmät turpoavat tomaatin näköisiksi ja olo on kaikin puolin tukala.

Pahinta on, että jos olet koivulle allerginen, voit saada allergisia oireita myös muista kasviperäisistä ruoka-aineista. Kyse on ristiallergiasta, eli elimistö tunnistaa samankaltaisia allergiaa aiheuttavia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa.

Koivun kohdalla luettelo mahdollisista oireita aiheuttavista ruoka-aineista on pitkä. Lisäksi ristiallergiaa on myös pujolla ja heinäkasveilla. Onneksi oireet ovat useimmiten lieviä, kuten suun kutina.

Turhia ruokavaliorajoituksia pyrittävä välttämään

Ristiallergia on aiheuttanut vuosien varrella paljon aivan turhaa välttelyä, sanoo Helsingin yliopistollisen sairaalan ravitsemusterapeutti Helena Voutilainen. Esimerkiksi maapähkinää pelätään, koska se aiheuttaa hyvin vakavia oireita (siirryt toiseen palveluun) joillekin ihmisille. Aiemmin pelkän allergiatestin perusteella ihmisiä neuvottiin välttämään pähkinöitä kokonaan.

Osa välttelee jopa tuotteita, joiden ainesosaselosteessa huomautetaan, että tuote on valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään myös maapähkinää. Voutilaisen mielestä varoittelua on ollut aivan liikaa. Kun herkistymistä mittaavissa ihopistokokeessa on tullut paukama sekä pähkinästä ja koivun siitepölystä, on ohjeistettu välttämään kokonaan pähkinää.

Tämä ei ollut mitään näyttöön perustuvaa tiedettä. Se legenda lähti elämään sitten hyvin voimakkaasti.

Helena Voutilainen

– Tämä on klassinen virhe. Pitäisi kysyä potilaalta, että oletko syönyt aiemmin maapähkinää. Jos on syönyt ilman ongelmia ja vaikka testissä tulee reaktio, niin ei silloin lähdetä kieltämään maapähkinän syöntiä.

Pähkinäallergian oikea diagnoosi on tärkeä, jotta vältetään turhat ruokavaliorajoitukset ja toisaalta hoidetaan vakavat allergiat oikein. Koivuallergikon ristiallergia on Suomessa yleisin syy positiiviseen reaktioon maa- ja hasselpähkinätestissä.

Kokeilemisen voi aloittaa varovasti

Muuttunut suhtautuminen johtuu tiedon lisääntymisestä. Voutilainen kertoo, että vasta viimeisen 10 vuoden aikana on alettu ymmärtää, mikä aiheuttaa allergian kasviperäisessä ravinnossa. Ristiallergiassa aiheuttaja on usein muuntuva proteiinirakenne, joka on samanlainen kuin koivun siitepölyssä. Sen aiheuttamat oireet ovat lievempiä kuin niin sanotun varastoproteiinin (siirryt toiseen palveluun) eli hyvin pysyvän proteiinirakenteen aiheuttamat oireet.

– Suurin osa suomalaisista maapähkinäallergisista on allergisia koivun siitepölylle, ja he ovat allergisia maapähkinän muuntuvalle proteiinikomponentille. Useimmat heistä eivät saa hengenvaarallisen voimakkaita oireita maapähkinästä. Sen sijaan varastoproteiinille herkistyneet ovat paljon suuremmassa riskissä saada voimakkaan reaktion.

Jos mausteet aiheuttavat ärsytysoireita, ei aina ole kyse allergiasta. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Verinäytteellä voidaan selvittää, onko kyse varastoproteiinin aiheuttamasta reaktiosta. Kymmeniä vuosia maapähkinää vältellyt koivun siitepölylle allerginen voi siis varovasti kokeilla, tuleeko pähkinästä oireita.

– Sairaalassa potilaalle, jolla epäillään reaktion olevan voimakas, altistus aloitetaan hyvin pienellä murenella, otetaan yksi neljäskymmenesosa pähkinästä. Jos on välttänyt pähkinää, niin ihan tällaisella pienellä murenella voi kokeilla.

– Tietenkin jos on vaikkapa huonossa tasapainossa oleva astma, niin kannattaa jutella ensin lääkärin kanssa ennen kuin lähtee tällaisiin kokeiluihin. Mutta tiedossa on, että tässä yhteiskunnassa on aika mahdotonta olla täysin erossa maapähkinästä, Voutilainen jatkaa.

Tietoa ei ole vieläkään liikaa

Ristiallergiaa aiheuttavia mausteita ei osata tällä hetkellä juurikaan ryhmitellä sen perusteella, mikä allegisoivista aineista kuumennettaessa muuttuu ja mikä ei muutu. Poikkeuksena on sinappi.

– Siitä tiedetään siinä oleva varastoproteiinikomponentti, mutta voimakasoireinen sinappiallergia kuitenkin tuiki harvinainen nykykokemukseen perustuen.

Meillä on kaikista ruuista teko-ohje, josta selviää, mitä mausteita on missäkin ruuassa.

Anne Vimpari

Voutilainen ei halua puhua yleisesti mausteallergiasta, koska niitä on niin monenlaisia – osa on peräisin jonkun kasvin kuoresta, osa juuresta, osa joistakin muista osista, vaikkapa hedelmästä.

– Pitäisi puhua yksittäisistä mausteista, kuten esimerkiksi kardemumma-allergiasta.

Muutenkin voimakkaiden mausteiden aiheuttamat ärsytysoireet ja mahdolliset allergiat menevät helposti sekaisin, sanoo Voutilainen.

– Esimerkiksi pippurit sinällään sisältää ärsyttäviä ainesosia. Kun ärsyttävää ainetta saa tarpeeksi paljon, likimain kaikki saavat jonkinlaisen ärsytysreaktion ilman allergista taustaa. Vaikkapa kanelista, jos sitä syö päivittäin puurossa.

Allergiatestausta. Kuva: YLE / Kalle Heikkinen

Myös vaikkapa huonossa hoitotasapainossa oleva atooppinen iho sotkeentuu helposti allergiaepäilyihin.  Oireet ovat samankaltaisia ihottumia.

– Ja saattaa tuntua että se pahenee, kun syö voimakkaasti maustettua ruokaa.

Ihminen, jolla on tällainen ihottuma, etsii hyvin hartaasti siihen syytä ja mikä sen helpompi syy kuin ruoka jota suuhun laittaa. Lisäksi mausteet ovat epämääräinen ryhmä. Helposti tulee mieleen, että ovatko mausteet syynä siihen.

– Hyvin harvoin löytyy täsmällistä syytä ja toisaalta mausteita on myös hyvin hankala sulkea pois. Atooppinen iho saadaan nykyisillä lääkevoidehoidoilla kuriin ja sitten useimmiten siedetään pientä määrää mausteista ruokaa.

Meillä on kaikista ruuista teko-ohje, josta selviää, mitä mausteita on missäkin ruuassa.

Anne Vimpari

Voutilainen korostaa, että hankaliin allergiaoireisin löytyy mausteista syy hyvin harvoin.

– Mutta oireita voi vähentää myös se, että vähentää kaiken kaikkiaan ärsykkeitä. Esimerkiksi voimakkaita mausteita. Ja tietenkin, jos saa kiinni jonkun yksittäisen mausteen josta saa pahoja oireita, niin välttää sitä.

Mausteita ei voida nykyisillä menetelmillä oikein kunnolla tutkia allergeeneinä, sanoo Voutilainen.

– Aiemmin tehtiin  ihopistokokeita ja allergiatestejä, mutta ne eivät ole mausteiden osalta kovin luotettavia. Mausteet ovat sen verran voimakkaita jo sinällään – jos niitä laitetaan iholle, melkein kaikki saavat niistä jonkunlaista ärsytystä, tai ainakin se on hyvin yleistä.

Testejä ja mutu-tuntumaa

Voutilaisen mukaan tiedon lisääntymistä ei ole saatu levitettyä tarpeeksi, vaikka valtakunnallinen allergiaohjelma on toiminut jo kahdeksan vuoden ajan.

– Ohjauslinjat muuttuvat terveydenhuollossa vähitellen. Ihminen, joka on saanut diagnoosin joskus 1990-luvulla, ei välttämättä tiedä näistä ollenkaan.

Lisääntyneen tiedon pitäisi kulkea lähiaikoina ainakin terveydenhoidon ammattilaisille. Parhaillaan kirjoitetaan uutta allergologian oppikirjaa, johon Voutilainen kirjoittaa ristiallergiaa käsittelevän osuuden.

Tietenkin jos on vaikkapa huonossa tasapainossa oleva astma, niin kannattaa jutella ensin lääkärin kanssa ennen kuin lähtee tällaisiin kokeiluihin.

Helena Voutilainen

1990-luvulla Voutilaisen uran alkupuolella koivun siitepölylle allergisille jaettiin listoja vältettävistä ruoka-aineista.

– Älä syö porkkanaa, älä syö selleriä, siitä ei poistu kypsennettäessäkään ne allergeenit, curry-mauste on paha ja korianteri ja juustokumina ovat curry-mausteessa ne pahimmat. Nämä tiedot perustuivat osittain ihopistokokeisiin perustuviin tuloksiin, ja johonkin vähän tällaiseen mutu-tuntumaan. Tämä ei ollut mitään näyttöön perustuvaa tiedettä. Se legenda lähti elämään sitten hyvin voimakkaasti.

Voutilainen huomauttaa, että curry (siirryt toiseen palveluun) ei ole mikään tietty mausteseos.

– Suomessakin myytävistä curry-seoksissa on eri valmistajilla erilaisia reseptejä. Kun mennään Intiaan, niin siellä curry on käsite. Eri suvuilla on oma currynsä.

Kanelitankoja. Kuva: Glowimages

Vaikka tieto on lisääntynyt, ruoka-aineiden ristiallergiasta vielä tiedetä lähellekään kaikkea. Koivun siitepölyn allergisoiva proteiinirakenne löytyy myös monista mausteista. Se tiedetään, että suurimmassa osassa maustekasveja allergian aiheuttava proteiini muuttuu kuumennettaessa.

– Kun mauste kypsennetään, useimmiten allergiaa aiheuttava valkuaisainerakenne muuttuu siten, ettei elimistö enää tunnista sitä ja allergista reaktiota ei tule.

Voutilainen muistaa joitain ihmisiä, jolle tulee vakavia oireita pienestä määrästä kardemummaa.

– Eli voi olla, että siinä ei allergian aiheuttajana olekaan siitepölyallergian kanssa ristireagoiva proteiinirakenne, vaan se varastoproteiini, joka on hyvin paljon pysyvämpää laatua.

Suuhun työntäjä on vastuussa, kunhan tiedot ovat riittävät

Yritysten vastuulla on antaa oikeat ja riittävät tiedot tuotteesta, mutta vastuu mausteiden välttämisestä on ihmisellä itsellään. Mausteet saa merkitä elintarvikkeen ainesosaluetteloon niin sanotulla ryhmänimellä, jos niiden osuus on yhteensä alle 2 prosenttia. Esimerkiksi jos elintarvikkeessa on mausteena maustepippuria ja meiramia, niin ainesosaluettelossa nämä voidaan merkitä ryhmänimellä ”mausteet” tai ”mausteseos”.

Lainsäädännössä on erikseen määritelty aineet (siirryt toiseen palveluun), jotka on aina merkittävä. Mausteenä käytettävistä näitä ovat muun muassa sinappi, selleri ja niistä tehtävät tuotteet.

Jos tuotteessa on yli 2 prosenttia mausteita, ne pitää merkitä aineluetteloon. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Työmaa- ja lounasruokailussa tilanne on toinen. Käytettyjä mausteita ei merkitä ruokalistaan. Mutta usein kysymällä selviää, sanoo palveluvastaava Anne Vimpari henkilöstöravintola Kajateriasta.

– Meillä on kaikista ruuista teko-ohje, josta selviää, mitä mausteita on missäkin ruuassa. Ja etukäteen, edellisenä päivän soittamalla allerginen saa sopivan ruuan, sanoo Vimpari.

Einesten osalta tilanne on hankalampi. Jos epäilee jossain tuotteessa olevan jotain itselleen sopimatonta, pitää soittaa alkulähteille, sanoo Helena Voutilainen.

– Eli pitää soittaa sinne makkaratehtaalle ja kysyä, että onko teillä sellaista makkaraa, jossa tätä tai tätä maustetta ei ole. Ja sitä kautta löytää itselleen sopiva tuote.

.
.