Hyppää sisältöön

Laatikkoviljelystä keskellä kaupunkia syntyi "Turun ihme"

Muissakin kaupungeissa on kiinnostuttu menestyksekkäästä kokeilusta, jossa asukkaat saivat viljelylaatikot ja mullan toivomiinsa paikkoihin.

Kuva: Eino Kossila / Yle

Turun kaupunki tarjosi tänä kesänä ensimmäistä kertaa asukkailleen viljelylaatikoita ja multaa. Kaupunkiviljelystä tulikin suosittua, kun kätensä multaan upotti noin viisisataa kaupunkilaista. Laatikoita jaettiin 360, 87:ään eri paikkaan.

Turku järjesti laatikkoviljelijöille sadonkorjuujuhlan, jossa paikalle kutsutuille viljelijöille paljastui, että projektia jatketaan myös ensi vuonna. Uusiakin viherpeukaloita ja viljelypaikkoja mahtuu rinkiin.

Kuva: Eino Kossila / Yle

Ensimmäisenä Suomessa

Viljelylaatikoita on nähty muissakin kaupungeissa, mutta Turku oli ensimmäinen, joka antoi viljelijöille laatikot, mullan ja vapaat kädet. Laatikot toimitettiin suoraan kaupunkilaisten pyytämiin paikkoihin.

Idean taustalla on kaupungin kaunistamisrahasto, jonka käytölle kysyttiin ajatuksia turkulaisilta itseltään. Tuolloin toivottiin erityisesti viljelyä.

Ilkivaltaakaan ei ole ollut kovin paljon. Kaupungin ylläpitopäällikön Mari Helinin mukaan laatikot ovat saaneet olla melko rauhassa.

– Se on yllättävääkin, kun ajattelee että niitä on ollut ihan keskusta-alueella, Helin sanoo.

– Jos meillä oli 87 viljelylaatikkoa, niin olisikohan kuudessa sattunut jotakin, hän jatkaa.

Auringonkukat kohtasivat ilkivallantekijät ja ...loppunsa. Kuva: Eino Kossila / Yle

Ei pelkkää viljelyä

Monissa viljelypaikoissa laatikoiden ympärille syntyi paljon muutakin yhteistä kuin kasvimaan hoito.

Sadonkorjuujuhlaa viettämään tulleet Johanna Juusola ja Pia Bartsch kertovat, että heidän taloyhtiönsä viljelylaatikon ympärille on muodostunut todella tiivis porukka.

Laatikoiden ympärille on syntynyt varsinainen peukuttamiskulttuuri. Sitä ei voinut etukäteen arvata.

Mari Helin

– Tilasin ensin laatikot ja päätin katsoa, mitä tapahtuu. Ajattelin, että kyllä varmaan joku tulee mukaan. Ja niin tapahtuikin, Bartsch kertoo.

Juusola ja Bartsch ovat järjestäneet laatikkojen äärellä myös pihajuhlat.

– Meillä oli siellä muusikoita ja sirkustaiteilijoita. Taloyhtiömme 50-luvulta, ja alkuperäisiä asukkaita on kaikilta vuosikymmeniltä. Oli hienoa, kun senioritkin olivat täysillä mukana, Juusola hymyilee.

Yhteisöllisyys on huomattu myös kaupungin puolella.

– Sehän tässä on parasta. Laatikoiden ympärille on syntynyt varsinainen peukuttamiskulttuuri. Sitä ei voinut etukäteen arvata.

– Vihervuoden pääjuhla pidetään lokakuussa Helsingissä, ja sinne minua on pyydetty puhumaan tästä Turun ihmeestä, naurahtaa kaupungin ylläpitopäällikkö Mari Helin.