1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Viisi tärppiä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalille

Helsingissä käynnistynyt festivaali nostaa tänä vuonna esiin naistekijät. Luvassa on myös viime vuosien suurimman elokuvatapauksen Boyhoodin ohjaajan uusi elokuva. Aamu-tv:n Tähtihetkessä käytiin läpi leffatärppejä festivaalin taiteellisen johtajan Pekka Lanervan kanssa.

kulttuuri
Kohtaus Everybody Wants Some!! -elokuvasta.
Aamu-tv:n Tähtihetkessä käytiin läpi Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalin tärppejä.

1. Everybody Wants Some!!

Yhdysvaltalaisen Richard Linklaterin 12 vuoden aikana kuvattu kasvukertomus Boyhood liikutti katsojat, kriitikot ja palkinnonjakajat pari vuotta sitten. Myös Rakkautta ennen -trilogiastaan tunnetun ohjaajan uusi komedia Everybody Wants Some!! on odotettu uutuus festivaaleilla. Elokuvassa urheilijapojat juhlivat kuin viimeistä päivää.

– Linklater on kova vaihtamaan tyylilajeja, Boyhood oli poikkeuksellinen vuosikymmenten kokeilu. Tämä on puolestaan paluuta opiskeluaikoihin, ohjaajan omaan nuoruuteen 80-luvulla. Kasarifiilistely on tavallaan jatko-osa ohjaajan _Dazed and Confused _-elokuvalle, kuvailee Lanerva.

2. Wiener-Dog

Toinen odotettu jenkki-indietä edustava elokuva festivaaleilla on Todd Solondzin Wiener-Dog. Etenkin mustasta komediasta Onni tunnettu ohjaaja marssittaa tällä kertaa valkokankaalle mäyräkoiran ihmisystävineen. Elokuva on osa festivaalin ihmisten ja eläinten suhdetta käsittelevää sarjaa.

– Todd Solondsz on indie-elokuvan merkkitekijöitä. Meillä on pilkettä silmäkulmassa elokuvavalinnoissa. Wiener-Dogissa seikkailee eläinhahmo, mutta toisissa elokuvissa eläimet ovat esillä ehkä symbolisemmalla tasolla.

3. Evolution ja mystinen tekijävieras

Festivaalin pääpaikalla näkyvät tänä vuonna naiset. Elokuva-alan epätasa-arvo ja naistekijöiden asema on ollut viime aikoina suurennuslasin alla.

– Nyt on selvästi näytön paikka naisohjaajilla. Tämä on osuvaa, koska Oscar-lautakuntaa arvostellaan ja Cannesissa laskettiin hysteerisesti naisia. Tasa-arvosta keskustellaan. Eurooppa on ehkä helpoimpia paikkoja helppo naisohjaajalle.

Festivaalin yhdeksi päävieraaksi saapuu ranskalainen Lucile Hadzihalilovic, jonka mystinen esikoiselokuva Innocence valloitti yli kymmenen vuotta sitten. Uusi elokuva _Evolution _vie myös toisiin maailmoihin, erikoiselle saarelle.

– Lucile on vanha tuttu jo 90-luvun lyhytelokuviensa kautta. Häntä on seurattu tarkkaan. Hän on niitä, jotka joutuvat hakemaan paikkaansa ohjaajina. Evolution vaati työlään rahoitusprosessin. Myös Lucilen yksi esikuvansa David Lynch joutuu kamppailemaan samojen ongelmien kanssa Yhdysvalloissa.

Lanervan mukaan indiekentällä käydään kovaa rahoituskamppailua. Elokuvien määrä on alkanut tippua, mutta toisaalta tarkkaan läpikäydyt projektit ruokkivat luovuutta.

4. Samurai Rauni Reposaarelainen

Kohtaus Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvasta.
Kohtaus Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvasta.Rakkautta & Anarkiaa

Festivaalilla nähdään ennakkoesityksenä kotimaisia syksyn elokuvia. Antti J. Jokisen Pahan kukat ja Oscar-ehdokas Selma Vilhusen esikoispitkä Tyttö nimeltä Varpu ovat odotettuja tapauksia. Näiden rinnalla nähdään myös kotimainen indie-elokuva, joka on puhuttanut sosiaalisessa mediassa viime aikoina. Elokuvassa nähdään verta ja salamurhaajia.

Samurai Rauni Reposaarelainen oli minullekin aikamoinen yllätys. Ohjaaja Mika Rättö on porilainen muusikko, joka tunnetaan Circle ja Kuusumun profeetta -yhtyeistä. Kengännauhabudjetilla ja kaveriporukalla tehty elokuva on upeasti kuvattu ja todella outo. Jälki on aivan ammattimaista, sanoo Lanerva.

5. Yle Teeman ohjelmistoa kotisohvalta

Rakkautta & Anarkiaa tekee yhteistyötä myös Yle Teeman kanssa. Kanavan kaksi seuraavaa teemalauantaita tarjoavat festivaaliohjelmistoa. 17.9 ohjelmassa on baletti-ilta.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali Helsingissä 16-25.9.

Lue seuraavaksi