Voimayhtiö pisti Kollajan miljoonia maksaneet suunnitelmat pakettiin

Hallituksen päätös jättää koskiensuojelulaki voimaan nykymuodossaan lopettaa myös Kollajan tekoaltaan valmistelun. Vesivoimayhtiön mukaan Iijokeen suunnitellun altaan tilalle ei ole vaihtoehtoisia suunnitelmia.

Kotimaa
Havainnekuva Kollajan tekojärvestä.
PVO-Vesivoiman suunnittelemaa Kollajanallasta ei hallituksen päätöksen jälkeen rakenneta.YLE

Pudasjärvelle pitkään suunnitellun Kollajan tekoaltaan suunnittelu loppuu maan hallitukseen torstaiseen päätökseen. Hallitus päätti, ettei nykyistä koskiensuojelulakia oteta uudelleen käsittelyyn. Se tarkoittaa samalla sitä, ettei Iijokeen voida rakentaa uutta tekoallasta.

Pohjolan Voiman vesivoimayhtiön PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen on pettynyt päätökseen. Aivan yllätyksenä ratkaisu ei kuitenkaan tullut.

Viime aikojen poliittisen keskustelun perusteella sitä osattiin ennakoida, vaikka työ altaan puolesta jatkui viime metreille saakka, kertoo Pertti Pietinen. Toimitusjohtajan mukaan voimat keskitetään nyt Iijoen laitosten peruskunnostukseen.

Kyllä me kunnioitamme hallituksen päätöstä ja lopetamme tämän hankkeen valmistelun ja suuntaamme nyt voimavarat olemassa olevien laitosten ylläpitoon ja kehittämiseen

Pertti Pietinen

– Kyllä me kunnioitamme hallituksen päätöstä ja lopetamme tämän hankkeen valmistelun ja suuntaamme nyt voimavarat olemassa olevien laitosten ylläpitoon ja kehittämiseen, sanoo Pietinen.

Selvitykset eivät menneet hukkaan

Kollajan allasta PVO:ssa on valmisteltu aktiivisesti jo vuodesta 2007 lähtien. Työtunteja on kulunut sekä yhtiön omassa selvitystyössä että ulkopuolisessa tutkimuksissa ja suunnitellussa.

– Puhutaan kuitenkin useammasta miljoonasta eurosta, joka tähän suunnitteluun on käytetty, kertoo toimitusjohtaja.

Pietisen mukaan selvityksistä on saatu huomattavasti myös lisätietoa muun toiminnan tueksi eivätkä selvitykset ole menneet kokonaan hukkaan. Alkuperäiseen tarkoitukseen niitä ei voida käyttää, mutta esimerkiksi kalastoselvityksistä on hyötyä myös muussa toiminnassa.

– Esimerkiksi vaelluskalojen palauttamiseen liittyvät tiedota, kalojen elinympäristöjen mallinnus ja puroselvitykset eivät sinällään vanhene vaikka hanketta ei toteutetakaan, sanoo toimitusjohtaja Pertti Pietinen.