Hyppää sisältöön

EU-johtaja Juncker torjuu juopottelusyytöksiä: Jalkavaiva panee horjumaan

Halailut ja läpsäisyt nostivat Junckerin käytöksen puheenaiheeksi.

Juncker Riian huippukokouksessa 2015
Juncker Riian huippukokouksessa 2015

EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin alkoholinkäyttö on jälleen noussut otsikoihin. Tällä kertaa siksi, että Juncker antoi ranskalaiselle Libération-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) haastattelun, missä hänen oli tarkoitus torjua väitteitä alkoholismista.

Toimittaja kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että haastattelun aikana Juncker siemaisi salaatin kyytipojaksi neljä lasia samppanjaa. Ja muisteli, kuinka eräällä aikaisemmalla lounastapaamisella, Junckerin ollessa vielä Luxemburgin pääministeri, tämä oli nauttinut kolme lasia viiniä ja kolme konjakkia.

Mutta Juncker kiistää juovansa liikaa.

– Luuletteko, että olisin yhä tässä virassa, jos joisin konjakkia aamiaiseksi, hän kysyy haastattelijalta.

Riiassa vallattomana

Huhut Junckerin juomatavoista saivat monien mielestä vahvistuksen EU:n huippukokouksessa Riiassa viime vuoden toukokuussa. Juncker oli vastaanottamassa vieraita kokoustiloissa yhdessä Latvian presidentin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan kanssa.

Juncker suuteli Belgian pääministerin kaljua, ihmetteli Kreikan pääministerin puuttuvaa solmiota, läpsytteli muutamia pääministereitä poskelle ja tervehti Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia sanomalla: Diktaattori!

Kokouksen jälkeen Juncker vastasi ihmettelijöille, että se oli hänen normaalia käytöstään. Että Belgian pääministeri on lapsuuden tuttu, ja Orbánia hän aina sanoo diktaattoriksi.

– Heti kun joku poikkeaa muotista, hän on joko hullu tai alkoholisti, sanoo Juncker.

Niin tai näin, Junckerin elekieli ja käyttäytyminen Riiassa viime vuonna oli silminnähden vilkkaampaa kuin muissa vastaavissa tilanteissa. Esimerkiksi tänään Bratislavan EU-huippukokouksen alussa hän käyttäytyi varsin hillitysti.

Jalassa vanha onnettomuusvaiva

Junckerin mukaan hän saattaa vaikuttaa juopuneelta, koska auto-onnettomuudessa vuonna 1989 tullut jalkavaiva tekee hänen kävelystään horjuvaa ja pakottaa hänet ottamaan tukea kaiteesta portaissa. Hänen mielestään huhut alkoivat eräästä EU-ministerikokouksesta.

– Lounaan jälkeen otin tukea erään hollantilaisministerin käsivarresta, ja hän sanoi että olen humalassa, muistelee Juncker Libérationille.

EU:ssa Junckeria on arvosteltu vaikkapa Britannian EU-erosta tai väitetty, että hänen työtahtinsa ei ole yhtä kova kuin edeltäjillä. Juncker sanoo, että hän tekee 15-tuntista päivää ja on siksi väsynyt. Mahdollisesta alkoholismista ei ole ääneen puhuttu.

Jos vaikka Junckerilla olisikin juomisen kanssa ongelmia, ei hän tietenkään olisi ensimmäinen valtionpäämies tai vastaavassa asemassa oleva, jolla sellaisia on. Yleensä ne pidetään julkisuudelta piilossa. Joskus humalaiset tempaukset ovat niin näkyviä, että piilottelu ei onnistu – kuten Venäjän taannoisella presidentillä Boris Jeltsinillä.

.
.