1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolme konstia – näin sinut saadaan asuntonäyttöön kuvien perusteella

Ammattikuvaaja saa kämpän kuin kämpän näyttämään avaralta ja valoisalta. Nämä kolme pointtia luettuasi saatat katsoa asuntoilmoitusten kuvia eri tavalla.

Kotimaan uutiset
Nainen kuvaa myytävää asuntoa.
Toni Pitkänen / Yle

1. Laajakulmalla saa keittokomerostakin avaran

Useimmat asunnonetsijät ovat törmänneet ilmoitukseen, jossa 25 neliön yksiö näyttää kuvissa siltä, että siellä mahtuisi järjestämään sukujuhlat. Tyypillisin keino saada tila näyttämään todellista suuremmalta on kuvaaminen laajakulmaobjektiivilla, jolloin kuvaan mahtuu laajempi kuva-ala.

Pienet tilat kuvataan nurkasta, oviaukosta tai jopa käytävästä käsin. Tällöin kuvassa saattaa näkyä neljäkin seinää samasta tilasta. Laajakulman käyttö paljastuu muokkaamattomassa kuvassa siitä, että se vääristää kuvan reunoja. Ammattikuvaajat kuitenkin editoivat vääristymät pois ennen kuvan julkaisua.

Tilan maksimoimisen laajakulmalla voi viedä liiankin pitkälle. Kiinteistönvälittäjät ja asuntokuvaajat kertovat tapauksista, joissa asiakkaat ovat pettyneet, koska asunto on näyttänyt kuvissa suuremmalta kuin se todellisuudessa onkaan.

2. Kirkas valaisu ja korkea dynamiikka poistavat pikkuvirheet ja pimeät nurkat

Valolla on asuntokuvassa valtava merkitys. Tämän vuoksi valokuvaajat suosittelevatkin asunnon valaistuksen laittamista kuntoon ennen kuvausta: palaneet lamput kannattaa vaihtaa toimiviin ja jos mahdollista, kirkas- tai päivänvalolamppuihin.

Asuntoilmoituksissa näkee kuvia, joissa jopa lattia- ja seinäpinnatkin on ylivalotettu niin, että kuva on niin sanotusti palanut puhki. Ammattikuvaajan näkökulmasta tämä on virhe, mutta maallikko saattaa nähdä kuvissa vain puhtaan valkean pinnan ilman vaurioita ja kulumia.

Osa ammattikuvaajista turvautuu ylimääräiseen valokalustoon hämärämpien nurkkien valaisemiseksi. Jos työ on tehty hyvin, maallikko ei huomaa ylimääräisten valojen käyttöä.

Toisaalta kuvaajat saattavat yhdistää usealla eri valotusarvolla otettuja kuvia samasta huoneesta yhdeksi kuvaksi, jossa sekä valoisammat että hämärämmät kohdat näyttävät hyvältä. Toisinaan kuvan dynamiikka on niin korkea, että katsojasta tuntuu, että joka ikinen kohta kuvassa erottuu kirkkaana.

3. Kalustus on kuvissa todellisuutta hillitympi

Koska asuntokuvauksessa kuvataan tiloja, kuvattavaa alaa ei haluta tukkia ylimääräisellä roinalla. Tämän vuoksi tavaraa nostetaan seinustalle, jossa ne eivät näy kuvassa, tai viedään vaikka häkkivarastoon. Täyteen ahdettu olohuone ei näytä laajakulmallakaan tilavalta.

Toisaalta ammattikuvaajat keskittyvät mieluummin kokonaisuuksiin kuin yksityiskohtiin: maljakot ja kynttilänjalat voivat olla hienoja kuvissa, mutta ne eivät kerro itse asunnosta mitään.

Hyvin valaistu ja korkealaatuinen kuva voi olla myös turhankin rehellinen muoto kertoa kohteesta. Niinpä pintavauriot, repsottavat listat ja kulumavauriot jäävät pois. Kuvissa ne saattaisivat pistää silmään enemmän kuin paikan päällä.

Lähteet: Valokuvaaja Johannes Valkonen (Avainvideo), valokuvaaja Kaisa Hautamäki, kiinteistönvälittäjä Timo Rantanen (Kiinteistömaailma)

Lue seuraavaksi