Video: Kiireinen kurre kerää nyt pähkinät purtavaksi – "Kekseliäs akrobaatti hakee ruokansa mistä vain"

Kävyt ovat oravan ykkösherkkua, mutta saattaapa pörröhäntä kiikuttaa myös sieniä puunlatvaan. Nyt kurreilla on kiirus: ne kätkevät muonaa talven varalle ja kokoavat samalla pesiä, jotka pitävät ne lämpiminä myös paukkupakkasilla.

Luonto ja ympäristö
Yle Uutiset Häme: Orava hamstraa talven varalle
Yle Uutiset Häme: Orava hamstraa talven varalle

Oravilla on nyt kiireinen aika vuodesta. Ennen talven tuloa murkinaa on säilöttävä pakkasten varalle. Pihaltaan voi bongata sinne tänne sinkoilevan kurren, joka piilottaa apetta ympäri reviiriään.

– Orava on aktiivinen ja piilottaa makupalojaan joka paikkaan talven varalle. Sillä on hajuaisti, jonka mukaan se talvella hakee piilottamaansa ruokaa. Karttaa sillä ei piiloistaan ole, mutta kovalla tarmolla ja meiningillä se niitä löytää, naurahtaa luontoasiantuntija Panu Villanen.

Orava löytää siis kätketyt aarteensa lähinnä tuurin, ei niinkään tiedon avulla. Toisaalta kiusaa tekevät linnut, jotka saattavat kähveltää pörröhännän piilon.

– Kuusenkäpy on sen perusravintoa. Se on kekseliäs akrobaatti ja hakee ruokansa mistä vain. Orava osaa kuivata sieniä ja jos sieni on liian iso, eläin paloittelee sitä. Tämän takia sienen palasia saattaa nähdä puiden oksilla. Minä sanoisin sitä kekseliääksi veijariksi.

Talvipesässä parinkympin lämpötilat

Orava oli löytänyt keksitehtaan pihalta sinne pudonneen rinkelin. Ensimmäinen ongelma oli rinkelin kuljetus. Kun orava otti hampaillaan kiinni rinkelin ulkoreunasta, se oli hyvin hankala kuljetettava. Muutamaan kertaan rinkeliä käänneltyään orava keksi ottaa kiinni sieltä reiän puolelta sisäreunasta. Rinkeli kauluksena se lähti kohti kotikuusta. Mutta. Keksitehtaan alue oli aidattu verkkoaidalla. Orava yritti päästä rinkeli kaulassa verkon silmästä läpi, mutta eihän se onnistunut. Eikä toisestakaan kohdasta. Eikä kiipeämäänkään oikein päässyt rinkeli kaulassa. Pienen tuumaustauon jälkeen orava keksi syödä rinkelin yhdestä kohdasta poikki. Sitten se vikkelästi pujotteli rinkelin aidansilmästä läpi, otti sen taas toisella puolella kaulukseksi ja kipitti saaliinsa kanssa matkoihinsa. - Lukijan sähköposti

Syksyn tullen kurren turkki vaihtaa väriä, mutta karvakerroksesta kasvaa myös pidempi ja tuuheampi. Tämä siitäkin huolimatta, että oravan pesässä on Villasen mukaan paukkupakkasillakin parikymmentä astetta lämmintä.

– Sen talvipesä on tiivis ja painava, se painaa noin kilon verran.

– Orava haluaa pesäänsä naavaa ja pensasjäkälää. Ilmastonmuutos vaikuttaa siten, että jos naavaa ei ole, niin pesästä ei tule niin pehmeää ja eristävää. Oravat eivät ole höpöjä. Esimerkiksi kaupunkiolosuhteissa ne ottavat ihmisen tuottamia juttuja, kuten lapasia, ja tekevät siitä lämmikettä.