1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sipilä Bratislavassa: Puolustusyhteistyötä varaa tiivistää

EU-johtajat kokoontuvat parhaillaan puhumaan unionin jatkosta ilman Britanniaa. Pääministeri Juha Sipilä pitää turvallisuusasioita tärkeimpinä.

Ulkomaat
Angela Merkel.
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapumassa Bratislavan kokoukseen. Filip Singer / EPA

Pääministeri Juha Sipilä pitää myönteisenä, että EU-maiden välinen puolustusyhteistyö näyttäisi nousevan tärkeäksi aiheeksi keskusteltaessa unionin tulevaisuudesta ilman Britanniaa.

27 muun EU-maan johtajat ovat kokoontuneet Slovakiaan Bratislavaan neuvottelemaan siitä, mihin suuntaan unionia olisi syytä lähteä viemään. Sipilä korosti turvallisuusnäkökulmaa saapuessaan kokoukseen aamulla.

– Jos ei olla pystytty vastaamaan täysin ihmisten turvallisuuden tunteen vaatimukseen, se nousee kyllä ykköseksi, Sipilä sanoi kun häneltä kysyttiin EU:n kehittämisen tärkeimpiä aiheita.

Britannian ero näyttää ajavan puolustusyhteistyöhön

Ulkoisen turvallisuuden osalta puolustusyhteistyö näyttäisi saavan entistä enemmän painoarvoa, kun monia yhteistyöhankkeita vastustanut Britannia on eroamassa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui puolustusyhteistyön tiivistämisestä Euroopan parlamentille pitämässään puheessa keskiviikkona.

– Yhteisestä armeijasta puhuminen on ehkä liioiteltua mutta on monia asioita joissa voidaan syventää yhteistyötä, Sipilä sanoi.

Puolustusyhteistyötä voitaisiin Sipilän mukaan tiivistää esimerkiksi tutkimushankkeissa, materiaalihankinnoissa ja kriisinhallinnassa.

Suomi suhtautuu myönteisesti komission esittämään EU-rahastoon, josta puolustusalan tutkimushankkeita voitaisiin rahoittaa.

Tulevaisuuden visiot ovat auki

Bratislavan kokouksesta on odotettavissa vasta suunnitelma sille, miten tulevaisuuden pohdinta käytännössä etenee.

– Toivottavasti ei tehdä mitään julistuksia ja aseteta rimaa liian korkealle, Sipilä sanoi.

– Keskitytään siihen, että saadaan lyhyen tähtäimen päätökset toteutettua, hän jatkoi.

Tavoitteena on saada aikaan yhteinen näkemys maaliskuuhun mennessä, kun Rooman sopimuksen solmimisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta.

Rooman sopimuksella perustettin kuuden maan kesken Euroopan talousyhteisö, josta on sittemmin kehittynyt 28 jäsenmaan Euroopan unioni.

Lue seuraavaksi