Eläinten luvaton ruokkiminen on ongelma etenkin taajamien lähistöllä

Luomuviljelijän karitsat tai naapurin söpö poni voivat päätyä raatokeräilyn kyytiin, jos niille annetaan herkkuja ilman lupaa.

Kotimaa
lapsi syöttää leipää lehmälle.
Navettavierailulla ammulle sai antaa leipää luvan kanssa.Yle / Suvi Turunen

Miksi laitumella kesämökin vieressä tepastelevia söpöjä karitsoja ei saa käydä ruokkimassa ilman omistajan lupaa? Miksei naapurin palleroiselle shetlanninponille voi viedä ämpärillistä omenoita, kun niitä nyt tänä vuonna on ihan liikaa?

Tammelassa yli 20 lammasta on jouduttu lopettamaan niiden saamien ripulioireiden vuoksi. Lampuri Kristiina Liinaharja löysi laitumelta omenien paloja ja siksi epäilee eläinten syöneen hedelmiä. Hän veikkaa jonkun tuoneen omenia laitumelle.

Eläinlääkintäjohtaja Jarmo Olkkonen Sysmästä sanoo, että laiduneläinten pötsi happamoituu, jos ne saavat äkkiä ravintoa, jota ne eivät ole aiemmin syöneet. Pötsin jälkeen koko elimistö happamoituu, mikä voi johtaa kuolemaan.

Vaikka eläimet eivät heti kuolisi, niitä ei silti voi enää käyttää elintarvikkeena, ja lampurille koituu mittavat taloudelliset menetykset. Jos eläin jää henkiin, sen suolinukka on joka tapauksessa tuhoutunut, eikä eläimen elämästä enää tule mitään.

Innokkaat kesävieraat lampureiden riesana

Lampaiden ruokkiminen luvatta on ongelma, joka tiedostetaan lampureiden keskuudessa, toteaa Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen Torniosta. Tätä tapahtuu lähinnä kesällä, jolloin lampaat laiduntavat isoilla alueilla ulkona ja maaseudulla on vakituisten asukkaiden lisäksi myös matkailijoita sekä mökkiläisiä.

Lampurina törmään koko ajan siihen, että ihmiset käyvät syöttämässä lampaille jotain.

Petri Leinonen

Lammas on pieni ja helpommin lähestyttävä kuin nauta tai hevonen, joten laitumella olevien lammaskatraiden ruokkiminen ilman lupaa aidan yli on tuttu harmi etenkin kylän keskustassa tai taajamien liepeillä olevilla lammastiloilla.

– Useimmiten herkkujen antaminen ei onneksi ole kohtalokasta, mutta matkailukylän lampurina törmään koko ajan siihen, että ihmiset käyvät syöttämässä lampaille jotain. Parhaassa tapauksessa se on leipää, pahimmassa tapauksessa ihan mitä vaan, toteaa Petri Leinonen.

Esimerkiksi mitään eläinperäistä ei saa missään nimessä syöttää märehtijälle. Englannissa puhjennut hullun lehmän tauti on pahin esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos märehtijälle annetaan eläinperäistä ravintoa.

Tuore ruohokin voi sairastuttaa

Professori Anna Valros sanoo, että tuotantoeläimiä koskevat tiukat ruokintamääräykset. Jos eläimille annetaan esimerkiksi lääkeaineita tai sellaista ravintoa, mikä ei ole eläimelle sopivaa, eläimen lihaa ei voi myydä elintarviikkeena, kertoo professori Helsingin yliopiston eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksesta.

Ruokavalio pitää muuttaa hissukseen, jolloin pötsiin muodostuu pötsieliöstö, joka hajottaa uudenlaisen ruuan.

Jarmo Olkkonen

Hevosista ja poneista osa on erittäin herkkiä sokerille, jolloin niille ei pidä syöttää mitään sellaista, missä on korkea sokerin määrä. Omenat tai porkkanat voivat koitua tälläisen yksilön kohtaloksi.

– Omenat ja porkkanat tai jopa tuore, vihreä ruoho voivat sairastuttaa tälläisen hevosen vakavasti, toteaa Anna Valros.

Elänsuojelulaki määrää, mikä on tietylle lajille ominaista ruokaa. Jarmo Olkkonen kertoo, että pieneliöt hajottavat ruuan laiduneläimen pötsissä. Jos eläimen ruokavalio muuttuu, pieneliöstö ei ole tottunut hajottamaan ruokaa.

– Ruokavalio pitää muuttaa hissukseen, jolloin pötsiin muodostuu pötsieliöstö, joka hajottaa uudenlaisen ruuan, Olkkonen sanoo.

Eläimet oppivat huutamaan ruokaa

Herkkupalojen ojentelu aidan yli aiheuttaa myös sen, että eläimet myös oppivat metelöimään kaikkien ohikulkijoiden perään. Eläimet rakastavat rutiineja, joten ammattilampuri pyrkii siihen, että eläimillä on tietty päivärytmi. Eläinten ruokinta pyörii tutun päiväjärjestyksen mukaan.

Satunnainen leipäpala ei ole lampaalle kuolemaksi, mutta paras eväs on sen oma laidun.

Petri Leinonen

– Jos ohikulkijat antavat eläimille syötävää, alkavat lampaat huutaa. Pian ne määkivät kovana ääneen kaikille näkemilleen ihmisille ja se alkaa häiritä naapurustoa, sanoo Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen.

Useimmiten lampaita ruokitaan ilman lupaa lasten tai lastenlasten kanssa.

– Sitten on innokkaita eläinystäviä, jotka niittävät kokoavalla ruohonleikkurilla oman pihanurmikon ja nakkaavat mujun lampaiden laitumelle. Senkin voisi jättää tekemättä, ellei asiasta ole erikseen sovittu katraan omistajan kanssa.

Useila tiloilla laitumien reunoille on laitettu ruokkimisen kieltäviä kylttejä. Leinosen mukaan kaikki ohikulkijat eivät kieltokyltistä perusta.

– Satunnainen leipäpala ei ole lampaalle kuolemaksi, mutta paras eväs on sen oma laidun, kuittaa Leinonen.