Vasemmistoliitto vaatii kympin minimipalkkaa

Minimipalkka turvaisi Vasemmistoliiton mielestä kohtuullisen korvauksen työstä.

politiikka
Rakennusmies.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vasemmistoliitto on nostanut käynnistämänsä työelämäkampanjan kärkeen vaatimuksen minimipalkan käyttöönotosta. Puolueen eduskuntaryhmän maaliskuussa tekemän lakialoitteen mukaan minimipalkka olisi kymmenen euroa tunnissa.

– Minimipalkka on Vasemmistoliiton vastaus työmarkkinoiden tilanteeseen, jossa palkkoja yritetään laskea paikallisella sopimisella alle työehtosopimusten, sanoo Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Esimerkiksi rakennusalan tuoreessa työehtosopimuksessa on sovittu työkokeilusta, jossa paikallisesti voidaan sopia alan koulutusta ja työkokemusta vailla olevan työntekijän ottamisesta määräajaksi töihin kuuden euron tuntipalkalla. Järjestelmän tarkoitus on tarjota työntekijälle mahdollisuus kokeilla työntekoa rakennusalalla.

Vastaavanlaisen järjestelyn käyttöönottamisesta myös muilla aloilla on keskusteltu. Kuukauden työkokeilua on käytetty myös työllistämistoimena. Siinä työstä ei ole maksettu palkkaa lainkaan, vaan työntekijälle on maksettu normaalia työttömyyskorvausta.

Nyt palkkojen alaraja sovitaan Suomessa työehtosopimuksissa. Vasemmistoliiton mielestä nykyjärjestelmän lisäksi tarvitaan erikseen lailla määritetty vähimmäispalkka, jota pienempää korvausta työntekijälle ei voi maksaa.

Vasemmistoliitto perustelee minimipalkkavaatimusta työ- ja elinkeinoministeriön selvityksellä, jonka mukaan Suomessa on lähes 225 000 palkansaajaa, joiden palkoista ei ole sovittu lainkaan työ- tai virkaehtosopimuksilla.

EU-maista suurimmassa osassa minimipalkka on käytössä.