Britannia perustaa Tyynellemerelle ja Atlantille valtavat merensuojelualueet

Kun kaikki brittihallituksen suunnitelmat toteutuvat, on maa suojellut kaikkiaan neljä miljoonaa neliökilometriä merialueita.

luonto
Valashai
Valashai kuvattuna Ningaloon riutalla Australian rannikolla. St. Helenaa ympäröivä vesialue on tärkeä mm. valashaiden ja ryhävalaiden asuma-alue.EPA

Britannian hallitus on päättänyt perustaa suuret merensuojelualueet kaukaisten siirtomaasaariensa yhteyteen. Asiasta ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) eilen torstaina Euroopan ja Amerikan suhteista vastaava ministeri Alan Duncan.

Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitseville Pitcairnsaarille perustetaan 840 000 neliökilometriä kattava suojelualue, jolla kaikki kaupallinen kalastus on kielletty. Vain saarten asukkaiden oma, kestävällä tasolla oleva kalastus sallitaan.

Atlantin eteläosassa sijaitsevan St. Helenan saaren ympärille perustetaan 445 000 neliökilometrin suojelualue. St. Helena tunnetaan Napoleonin karkotuspaikkana. Nykyään saarta ympäröivä vesialue on tärkeä mm. valashaiden ja ryhävalaiden asuma-alue.

Ministeri Duncanin ilmoittamat kaksi suojelualuetta kattavat siis noin 1,3 miljoonaa neliökilometriä, mikä on neljä kertaa Suomen pinta-ala.

Duncan kertoi myös, että eteläisellä Atlantilla sijaitsevan Ascensionin saaren seudulle aiotaan perustaa suojelualue vuonna 2019 ja Tristan da Cunhan saaren seudulle vuonna 2020.

Ascensionin suojelualueen laajuus on 445 000 ja Tristan da Cunhan 750 500 neliökilometriä.

Pitcairnia lukuunottamatta muilla suojelualueilla sallitaan kaupallinen kalastus, mutta muut merta tuhoavat toimet, kun öljynporaus, ovat kiellettyjä, kertoo The Guardian -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Luonnonsuojelujärjestöt ovat iloisia hallituksen päätöksistä. Järjestöjen mukaan ne vahvistavat Britannian johtoasemaa mertensuojelun kärkimaana.

Lähteet: Yle, The Guardian