1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työpaikka (toimi)

"Kaikki kivet ja kannot on käännettävä" – Nuorille haetaan tuhansia haamutyöpaikkoja

Pohjois-Suomessa kokeiltu ja nyt valtakunnalliseksi laajeneva hanke yrittää löytää 10 000 piilotyöpaikkaa, joita etsitään suoraan yrityksistä.

Henri Holappa löysi työpaikan sähköinsinööritoimistosta kysymällä sitä suoraan yritykseltä. Paikka ei ollut avoimessa haussa, eli kyseessä oli niin kutsuttu piilotyöpaikka. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Yksi sähköposti muutti kajaanilaisen Henri Holapan tapauksessa kaiken. Hän viimeisteli keväällä 2014 opintojaan Kuopiossa, mutta oli aikeissa muuttaa Kajaaniin tutkinnon saatuaan.

Mies päätti kartoittaa itse mahdollisia työnantajia ja piilotyöpaikkoja uudesta kotikaupungista. Holappa otti yhteyttä sähköinsinööritoimistoon.

– Pistin tänne työhakemuksen, että olisiko yksinkertaisesti töitä kohta valmistuvalle opiskelijalle. Sieltähän sitten tuli vastaus, että tulehan tutustumaan paikan päälle, Holappa kertoo.

Holapan työllistymisen mahdollisti 100 uutta työpaikkaa -kampanja, joka tuki yritystä työsetelillä. Ilman työseteliä työllistäminen olisi ollut mahdotonta, yrityksestä kerrotaan.

Työnhakijana Holappa ei itse tosin ollut mukana hankkeessa. Työpaikkaa kysymällä hän toimi kuitenkin samalla tavalla, kuin hankkeessakin olisi tehty.

Hanke kasvaa valtakunnalliseksi

Nyt Pohjois-Suomessa kokeiltu pilotti on kasvamassa valtakunnalliseksi. Tavoitteena on löytää jopa 10 000 piilotyöpaikkaa.

Käytännössä hanke toimii näin: Henkilökunta, joista osa on työllistettyjä nuoria, ottaa yhteyttä yrityksiin ja käy yrityskäynneillä kartoittamassa mahdollisia piilotyöpaikkoja. Jos työntekijälle on tarvetta, yrittäjälle haetaan soveltuva tekijä hankkeen omien väylien tai TE-toimiston kautta.

Suuri osa työnantajista on pieniä- tai keskisuuria yrityksiä. Valtakunnallisella tasolla työseteleitä ei kuitenkaan käytetä. Hanke rahoitetaan yhteistyössä mukaan tulevien yritysten kanssa.

Hankejohtaja Mikko Niemelä kertoo, että yrityksistä voi usein löytyä töitä, kun käydään paikan päällä. 

Haluaisimme haastaa kaikki suomalaiset yritykset mukaan talkoisiin

Mikko Niemelä

– Miksi työpaikka ei ole tullut avoimeksi, niin syy on siinä, ettei yrittäjällä ole välttämättä aikaa tai resursseja lähteä siihen prosessiin. Nyt tarjotaan yrittäjälle apua siihen toimintaan ja kerrotaan, että me hoidetaan prosessi teidän puolestanne, Niemelä sanoo.

Ensisijaisesti tavoitteena on löytää töitä alle 30-vuotiaille nuorille, joilla on ammattitutkinto. Työpaikkoja tarjotaan hankkeen kautta myös muille työttömille työnhakijoille.

Pilotissa hyviä tuloksia

Hankkeen pilottien tulokset Pohjois-Suomessa ovat olleet lupaavia. Työpaikka on löytynyt 265 nuorelle, jotka ovat saaneet myös runsaasti pysyviä työpaikkoja.

Hanke sai alkunsa Pohjois-Pohjanmaalta, jossa tavoitteena oli löytää sata työpaikkaa. Kolmen kuukauden aikana työpaikka löytyi yhteensä jopa 115 nuorelle syksyllä 2012.

Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja Pekka Ojalehto on ollut tyytyväinen hankkeeseen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kainuussa tulokset eivät olleet yhtä vaikuttavia, mutta Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja Pekka Ojalehto on tyytyväinen projektiin. Kainuussa 26 nuorta löysi töitä, kun tavoitteena oli yhtälailla sata uutta paikkaa, Ojalehto kertoo.

– Tämä oli hyvä kokemus ja operaatio. Toivomme, että se on yksi lisä valtakunnassa työllistämisen edistämisessä. Kaikki kivet ja kannot on tietenkin käännettävä, että homma hoituu, Ojalehto sanoo.

– On paljon työpaikkoja, jotka eivät välttämättä ole välityksessä, vaan ovat tämänkaltaisia uinuvia juttuja, Ojalehto tiivistää.

Hankejohtaja Niemelä haluaa lisäksi esittää julkisen haasteen.

– Haluaisimme haastaa kaikki suomalaiset yritykset mukaan talkoisiin, Niemelä sanoo.

_Korjattu 19.9. kello 16:32. Korjattu löytyneiden työpaikkojen määriä. Aikaisemmin kerrottiin, että Pohjois-Pohjanmaalla oli löytynyt 109 työpaikkaa ja koko Pohjois-Suomessa 264 työpaikkaa. _