Kirurgit kannattavat leikkausten keskittämistä – ”Takaa turvallisen hoidon”

Potilaiden näkökulmasta vaativan sairaalahoidon keskittäminen voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi kontrollikäyntien kannalta.

sote-uudistus
Neurokirurgi Juha Hernesniemi leikkaustiimeineen poistamassa potilaalta epämuodostunutta aivoverisuonta Töölön sairaalassa Helsingissä vuonna 2013.
Neurokirurgi leikkaustiimeineen poistamassa potilaalta epämuodostunutta aivoverisuonta Töölön sairaalassa Helsingissä.Yle

Vaativan sairaalahoidon keskittäminen saa kannatusta kirurgien parissa. Suomen kirurgiyhdistys uskoo, että nyt on hyvä mahdollisuus saada jo vuosia vireillä olleet uudistukset tehtyä.

– Suhtaudun optimisesti, että nyt saadaan sellaisia ratkaisuja, joilla on todella merkitystä. Suomen kirurgiyhdistyksen näkökulmasta tilanne on menossa hyvään suuntaan, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kuokkanen.

Nykyisten suunnitelmien mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen jälkeen Suomessa olisi kaksitoista laajan päivystyksen sairaalaa. Vaativia ja moniammatillista osaamista edellyttäviä leikkauksia keskitetään.

– Tällaisia palveluita on vaikea tarjota Suomessa hyvin monessa paikassa. Keskittäminen takaa paremman hoidon laadun ja potilaille turvallisemman hoidon, Kuokkanen sanoo.

Vastaava esitys jo 10 vuotta sitten

Kirurgian työnjaon uudistamisesta on puhuttu jo vuosia. Verisuonikirurgian emeritusprofessori Mauri Lepäntalo oli tekemässä Suomen kirurgiyhdistyksen työryhmän ehdotusta asiasta jo kymmenen vuotta sitten. Silloin suurin huoli oli päivystystoiminnan laadusta. Työryhmä ehdotti, että päivystys keskitettäisiin kymmeneen yksikköön: viiteen yliopistolliseen keskussairaalaan ja viiteen suurimpaan keskussairaalaan.

– Valtioneuvoston uusi ehdotus on aika lailla se, mitä me ehdotimme jo kymmenen vuotta sitten, ja olemme siitä aika tyytyväisiä, Lepäntalo sanoo.

Uudistuksia on jarruttanut sekä poliitikkojen että kirurgien vastustus.

– Siinä on tietysti monta tekijää, mutta tuollainen poliitiinen koneisto toimii aika hitaasti. Ehkä tässä täytyy sanoa, että hyvä tulee hiljaa, Lepäntalo sanoo.

Pitempi matka, mutta turvallisempi hoito

Potilaan näkökulmasta leikkausten keskittäminen voi tietysti tarkoittaa sairaalamatkan pidentymistä. Tämä on ongelma esimerkiksi kontrollikäyntien kannalta.

– Mutta jos vaakakupissa toisella puolella on se, että sieltä 300 kilometrin päästä saadaan sellainen hoito, joka on paremmin, luotettavammin ja varmemmin toteutettavissa, niin useimmat meistä lähtevät sinne varmemman hoidon piiriin, Lepäntalo sanoo.