Hyppää sisältöön

Vaalijulisteetkin venäjäksi – maahanmuuton vastustajat vetoavat Berliinin venäläisiin

Kirjeenvaihtajamme Dan Ekholm tapasi Berliinissä venäläisiä, jotka äänestävät sunnuntain vaaleissa maahanmuuttokriittistä Vaihtoehtoa Saksalle eli AfD-puoluetta.

Vaihtoehto Saksalle -puolueen vaalimainos. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

BERLIINI Marzahn on betonilähiö itäisessä Berliinissä. Berliinissä asuu yhteensä 150 000 venäläistaustaista ihmistä, joista pelkästään tässä kaupunginosassa on 30 000. He muuttivat tänne, kun itäsaksalaiset siirtyivät Berliinin muurin murtumisen jälkeen länteen.

Marzahnissa on DDR:n ajoilta peräisin katu, jonka nimi on Allee der Kosmonauten. Täältä löytyy ortodoksikirkko, venäläisiä kauppoja ja muita palveluja.

Marzahn on myös maahanmuuttokriittisen Vaihtoehto Saksalle-puolueen, AfD:n, vahvin alue koko Berliinissä.

Saksassa on 16 osavaltiota. AfD-puolue on jo edustettuna yhdeksässä osavaltiossa, ja sunnuntaista lähtien kymmenessä. Berliiniläiset nimittäin äänestävät silloin osavaltion parlamenttivaaleissa.

Marianna Fein muutti Saksaan 90-luvulla. Hän aikoo äänestää AfD:tä. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

"Sopii venäläiseen mielenmaisemaan"

Marianna Fein muutti Berliiniin Neuvostoliiton hajotessa 90-luvun alkupuolella. Hän on nykyisin Saksan kansalainen.

– Tämä on henkilökohtainen kantani, mutta haluan äänestää Vaihtoehto Saksalle -puoluetta, hän sanoo.

Feinin mielestä asioiden täytyy muuttua, eikä pelkästään pakolaispolitiikan takia.

– Vaihtoehtopuolueen ohjelma sopii jotenkin venäläiseen mielenmaisemaan, Fein sanoo ja jatkaa, ettei pysty tarkentamaan lausuntoaan.

Suurella osalla Saksaan muuttaneista entisen Neuvostoliiton kansalaisista on saksalaiset sukujuuret 1700-luvulta. Heidän esi-isänsä muuttivat Venäjälle keisarinna Katariina suuren kutsumina.

Alexander Reiser on syntynyt Siperiassa, mutta kotoutunut Saksaan hyvin. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

"Venäjällä saksalaisia, Saksassa venäläisiä"

Neuvostoliiton hajottua volgansaksalaisia pidettiin paluumuuttajina, joten heille myönnettiin Saksan kansalaisuus.

Kaikki eivät ole kotoutuneet yhtä hyvin.

– Osa venäläisyhteisöstä tuntee olevansa edelleen venäläisiä. He katsovat venäläistä televisiota ja ottavat paljon vaikutteita Venäjän propagandasta. Toinen osa on kotoutunut hyvin saksalaiseen yhteiskuntaan, Alexander Reiser sanoo.

Hän on itse syntynyt Siperiassa, mutta pitää itseään saksalaisena. Reiser edustaa Vision-nimistä saksalais-venäläistä yhdistystä.

Reiser kertoo, että Neuvostoliitossa heitä pidettiin saksalaisina, entisen vihollismaan jälkeläisinä, kun taas Saksassa osa ihmisistä pitää heitä edelleen venäläisinä. Tulevissa vaaleissa varsinkin vanhemmat saksanvenäläiset äänestävät AfD:tä.

– Suurin osan nuoremmasta sukupolvesta on täysin kotoutunut. He äänestävät niin kuin saksalaiset yleensä, Reiser uskoo.

Berliinin Marzahnin lähiössä asuu paljon Venäjältä muuttaneita. Monet heistä kannattavat Vaihtoehto Saksalle-puoluetta. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

Uusi puolue näkyy kaikkialla

"Turvapaikkakaaokselle loppu", AfD vaatii vaalimainoksessaan. Edellisten vaalien aikaan puoluetta ei ollut edes olemassa, mutta nyt se näkyy kaikkialla. Juuri Marzahnissa puolueella on mahdollisuuksia saada ehdokkaitaan Berliinin osavaltioparlamenttiin.

Puolueella on myös venäjänkielisiä vaalimainoksia.

– Meiltä kysyttiin, voimmeko kääntää puolueohjelman venäjäksi. Meillä on puolueessa saksanvenäläisiä, jotka tekivät käännöksen mielellään, Georg Pazderski kertoo. Hän eversti evp. ja AfD:n kärkiehdokas Berliinissä.

Berliini on kansainvälinen kaupunki. AfD:n ennustetaan saavan täällä yhtä paljon ääniä kuin muissakin itäisen Saksan osavaltiovaaleissa. Ennustettu noin 15 prosentin kannatus olisi kuitenkin paljon uudelle puolueelle Berliinissä.

– Tämä on aina ollut hyvin vasemmistolainen kaupunki. Kaupungissa on myös paljon älykköjä. Täällä tilanne on meille vaikeampi, Marzahnin AfD:n puheenjohtaja Jeannette Auricht selittää.

"Merkelin erottava"

Sosiaalidemokraatit ovat osavaltion hallituksen suurin puolue. Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit joutuvat taistelemaan vallasta, ja heidän vaalimenestyksensä toimii puntarina myös Merkelin pakolaispolitiikalle.

AfD:n kannattajat osoittavat mieltään Merkelin vaalitilaisuudessa. Liittokanslerille halutaan näyttää punaista korttia.

– Merkelin pitää erota. Häivy, häivy! AfD:n kannattajat huutavat.

Paikalla on esimerkiksi AfD:n ehdokas Jörg Sobolewski.

– Tulin kuuntelemaan, mitä täällä sanotaan. En ole yllättynyt, se on samaa pa.., anteeksi, samaa hölynpölyä, jota olemme kuulleet jo vuosia, Sobolewski sanoo.

Merkel painottaa turvallisuutta, ja sitä, että tulijoiden määrä Saksaan on vähentynyt merkittävästi.

Vaihtoehto Saksalle -puolueen vaalimainos Berliinissä. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

Kansallislaulua täydellä volyymilla

– Jotkut uskovat, että ongelmat ratkeavat itsestään, kun provosoidaan iskulauseilla. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa, Merkel sanoo.

CDU soittaa tilaisuudessa Saksan kansallislaulua. Järjestäjät ovat joutuneet kääntämään äänenvoimakkuusnapit täysille, jotta se peittäisi mielenosoittajien melskettä.

AfD:n joukossa seisoo keski-ikäinen mies Fjodor. Hänellä on lippalakki, jossa on Venäjä lippu.

– Olen täällä koska hän (Merkel) on maanpetturi, Fjodor sanoo. 

Hänen mielestään Merkel kutsuu tänne ihmisiä, jotka tekevät vain rikoksia. 

– Olen puoliksi venäläinen, ja ylpeä siitä. Saksalaispuolikkaastani en voi enää olla ylpeä. Kunnioitan nyt venäläisiä arvoja, koska Saksalla ei arvoja enää ole, Fjodor sanoo.

.
.