1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupungin vanhoista työkoneista tuli hurja myyntihitti: "Puhelin soi koko ajan"

Kouvolalle sataa eri puolilta maata tarjouksia vanhoista lumiauroista, hiekoituslaitteista ja pikkutraktoreista. Kaupunki arvioi, että kauppoja syntyy kymmenillätuhansilla euroilla.

Kotimaan uutiset
Mies käynnistää pientä traktoria.
Minna Heikura / Yle

Vanhentuneita ja kaupungin käytöstään poistamia työkoneita ja ajoneuvoja kaupitellaan kaikelle kansalle Kouvolassa.

Kaupungin kätköistä löytyy muun muassa ruohonleikkureita, hiekoituslaitteita, pakettiautoja, lumiauroja sekä pikkutraktoreita. Lisäksi joukossa on tällä kertaa myös hiekkasiilo sekä kuorma-autoksi rekisteröity pakettiauto.

Vastaavaa tavaraa on Kouvolassa kaupiteltu tarjousten perusteella jo useana vuonna, ainakin muutaman vuoden takaisesta kuntaliitoksesta lähtien. Osa kalustosta onkin peräisin entisten Kouvolan alueen kuntien ajalta.

Logistiikkapalvelun johtaja Ari Sakki Kouvolan kaupungilta sanoo, että erilaisia koneita on myyty viime vuosina jo yli sata. Nyt myynnissä olevista paristakymmenestä laitteesta Sakki odottaa vähintään useita kymmeniä tarjouksia. Satakin voi mennä rikki.

– Kauppoja syntyy kymmenillätuhansilla euroilla.

Sakin mukaan on mahdollista, että tänä syksynä tavaraa tulee vielä lisää myyntiin.

– Puolet ajoneuvoista, koneista ynnä muusta jää Kouvolaan yksityisille henkilöille sekä yrityksille, puolet menee muualle Suomeen.

Koneiden huoltohistoriaan luotetaan

Kiinnostus myytäviä ajoneuvoja ja koneita (siirryt toiseen palveluun) kohtaan tuntuu myös korjaamoesimies Sami Luostarisen arjessa. Mies vastaa koneiden esittelystä yleisölle.

– Puhelin soi koko ajan. Kaukaisin yhteydenotto tuli Kuusamosta. Kuorma-autosta kyseltiin.

Kiinnostus kaupungin käytöstään poistamia ja tekniikaltaan vanhentuneita laitteita kohtaan selittyy muun muassa huoltohistorialla.

– Asiakkaat luottavat siihen, että kaupungin omistuksessa ollut kalusto on säännöllisesti ja hyvin huollettu.

Pikkutraktorilla jääratahommiin

Kouvolalaista Pertti Johanssonia kiinnostaa pikkutraktori, jota maallikon silmin voisi kutsua vaikka minitraktoriksi. Ajopeli on jokseenkin saman kokoinen kuin päältä ajettava ruohonleikkuri. Tarjouksen tekemistä harkitseva mies ottaisi työkoneen käyttöön talvisessa harrastuksessa.

– Kesämökkijärvellä on talvella moottoripyöräharjoittelua varten jäärata. Sen kunnossapitoon traktori olisi sopiva, kun siihen laittaa auran eteen.

– Ja onhan mökillä kesällä kaikenlaista puunhakua ynnä muuta, jossa traktorille olisi käyttöä, suunnittelee Johansson.

Lue seuraavaksi