Hyppää sisältöön

Saamelaistaiteilijan seinämaalaus ihastuttaa Oulun keskustassa

Oululainen Kulttuuribingo-yhdistys on etsinyt pitkään taidetta Kansan Tahto -talon seinälle Ouluun. Kulttuuribingo -yhdistys päätyi lopulta saamelaiseen kuvataiteilijaan Anders Sunnaan.

Anders Sunnan seinämaalaus Kansan tahto -talon seinällä Oulussa.

Oululainen Kulttuuribingo-yhdistys on etsinyt pitkään taidetta Kansan Tahto -talon seinälle Oulun keskustaan. Lopulta Kulttuuribingo -yhdistys päätyi saamelaiseen kuvataiteilijaan Anders Sunnaan.

Vasemmalla taiteen tilaaja Taija Jyrkäs ja oikealla taiteilija Anders Sunna.

Tilaaja Taija Jyrkäs vaikuttui Ruotsin saamelaisen Anders Sunnan taiteesta.

– Näen saamelaistaiteilijat poliittisina taiteilijoina. Yhdistyksemme on sitoutumaton, mutta haluamme tuoda esiin tärkeitä asioita ja herättää keskustelua. Saamelaistaiteilijat sattuvat olemaan sellaisia huutavia taiteilijoita, kertoo Taija Jyrkäs.

Poliittisen taiteen tekeminen on tärkeää

Seinämaalausta on suunniteltu jo muutaman vuoden ajan, mutta rahoitus varmistui vasta tänä keväänä.

Anders Sunna maalasi seinämaalausta Oulussa kahden viikon ajan syyskuussa.

Saamelaistaiteilija Anders Sunna.

Saamelaistaiteilija pitää tärkeänä poliittisen taiteen tekemistä. Taiteellaan hän osoittaa, ettei elämä ole aina hyvää ja kaunista.

– Teos osoittaa vastarintaa, mutta samalla sen on tarkoitus nostaa saamelaisnuorten itsetuntoa ja saada heidät tuntemaan ylpeyttä saamelaisuudestaan, kommentoi Sunna.

"Hyvä saada saamelaisuutta näkyville etelämmäskin"

Oululainen Marjukka Helander on seurannut teoksen valmistumista. Hänen mielestään siinä näkyy hyvin saamelaisten nykyinen tilanne valtaväestön keskuudessa.

Marjukka Helander, Oulu. Kuva: Kirsti Länsman/Yle Sápmi

– Meillä on yhtä tärkeä elämä kuin muillakin. Meillä on oikeus ja meidän on myös aika tehdä taidetta, joka kertoo muustakin kuin kauniista väreistä Saamenmaalla, sanoo Marjukka Helander.

Saamelaiskulttuuri ei ole niin tuttua etelässä, ja taide on hyvä tapa ohjata saamelaisuuteen, sanoo Oululainen Helena Pennanen.

– On hyvä saada saamelaisuutta näkyville etelämmäskin, koska saamelaiskulttuuri tuntuu olevan täällä Oulussa kaukainen asia kantaväestölle, pohtii Pennanen.

Helena ja Beata Pennanen, Oulu Kuva: Kirsti Länsman / Yle Sápmi

Pennasen tytär Beata haluaa vastaavanlaisia kuvia Ouluun myös tulevaisuudessa.

Millaisia seinäkuvia Beata haluaisi nähdä täällä kaupungissa?

_– _Tällaisia, kommentoi Beata Pennanen.