Pommi-isku pakistanilaiseen moskeijaan tappoi kymmeniä

Vaikka islamistien iskut ovat vähentyneet, Pakistanin hallitus ei ole voittanut sotaansa islamisteja vastaan.

Ulkomaat

Pakistanissa moskeijaan tehdyssä itsemurhaiskussa on kuollut ainakin 25 ihmistä ja loukkaantunut 30. Pommi pudotti osan moskeijan katosta perjantairukouksiin osallistuneiden päälle Butmainan kylässä Luoteis-Pakistanissa. Kaikkia uhreja ei ole vielä saatu pois raunioista.

Aiemmin vastaavien iskujen tekijöiksi on ovat ilmoittautuneet islamistit, etenkin Pakistanin Talibanista irronnut Jamaat-ur-Ahrar-ryhmä. Butmainan iskun tekijästä ei ole vielä tietoa.

Paikallisen heimovanhimman mukaan isku saattaa olla islamistien kosto asukkaiden kokoamista vapaaehtoisjoukoista, jotka tappoivat yhden islamistin ja ottivat toisen kiinni.

Kuolonuhrien määrä vähentynyt mutta iskut jatkuvat

Pakistanin Talibanilla ja muilla islamisteilla oli vahva ote Afganistanin vastaisen rajan vuoristoisista ja vaikeapääsyisistä heimoalueista, kunnes Pakistanin armeija aloitti suuroperaation toissa vuonna.

Viime vuonna islamistien iskut vaativat vähiten kuolonuhreja sitten vuoden 2007, jolloin Pakistanin Taliban perustettiin. Loppumaan iskuja ei kuitenkaan ole saatu. Viime kuussa Quettassa kuoli 74 ihmistä iskussa, jonka sekä Isis että Jamaat-ur-Ahrar väittivät tehneensä.

Asevoimien mukaan Pakistanissa on kuollut 18 000 siviiliä ja viisi tuhatta sotilasta sitten syksyn 2011, jolloin Pakistan ryhtyi Yhdysvaltain liittolaiseksi sen julistamassa terrorismin vastaisessa sodassa.

Pääministeri Nawaz Sharif sanoi perjantaina ennen Butmainan iskua, että sotatoimia jatketaan. Iskun jälkeen hän lisäsi, etteivät raukkamaiset iskut kykene murskaamaan hallituksen päätöstä kitkeä terrorismi Pakistanista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP