1. yle.fi
  2. Uutiset

Sulkemisuhan alla olleen Sandvikin Turun tehtaan tulevaisuus näyttää hyvältä

Tehtaan 9 000. kaivoslaite luovutettiin tilaajalleen perjantaina.

Turku
Miehet seisovat kuorma-auton edessä.
Sandvikin liiketoiminta-alueen johtaja Lars Engström (vas.) ja tuotealueen johtaja Riku Kesäläinen seisovat Turun tehtaan kaivoskuormurin edessä. Kaivoskuormuri on Turun tehtaan 9 000. kaivoslaite.Petra Ristola / Yle

Ruotsalaiskonserni Sandvikin Turun tehtaalla perjantaina työhanskat laitettiin naulaan jo heti puolenpäivän jälkeen. Kyseessä ei ollut ulosmarssi eikä työnseisaus, vaan juhlapäivä.

Tehtaalla valmistunut 9 000. kaivoslaite luovutettiin juhlallisin menoin tilaajalleen australialaiselle Byrnecut Mining Pty Ltd. -yhtiölle.

Juhlijoiden joukossa oli myös Sandvikin liiketoiminta-alueen johtaja Lars Engström Tukholmasta. Engström näkee Turun tehtaan tulevaisuuden valoisana.

– Uskon, että metallien hinnat nousevat ja se on tehtaallemme hyvä asia. Uskon, että saamme enemmän kauppoja ja kasvamme sitä kautta.

Engströmin mukaan kaivosalalla on ollut vaikeat ajat, mutta Turun tehtaan vientinäkymät ovat hyvät. Turussa valmistetuista lastaus- ja kuljetuslaitteista 95 prosenttia menee vientiin.

Turun päällä ei ole uhkakuvia

Turun tehdasta uhkasi sulkeminen puolitoista vuotta sitten. Engström vakuuttaa, että nyt uhkakuvia ei ole.

– Turun tehdasta ei uhkaa mikään. Turun tehdas on osa-alueemme keskus.

Turussa työskentelee noin 450 henkilöä. Tehtaalla tehdään lastauskoneita ja kaivoskuormureita. Turussa on myös tuotekehitysosasto.

– Turun tilauskirja näyttää nyt aika hyvältä nykytilanteeseen nähden. Kaivosbisnes kun on syklistä, sanoo tuotealueen johtaja Riku Kesäläinen.

Sandvikin Turun tehtaalla on kehitetty ladattavilla pattereilla toimiva lastauskone. Lastauskonetta esitellään parin viikon kuluttua kaivosalan messuilla Las Vegasissa.

Lue seuraavaksi