IBO: Pohjoinen jäämeri on lämmennyt neljä astetta jäättömillä alueilla

Tanskalaisen tutkimuslaitoksen mukaan jäättömän veden lämpötila on noussut Pohjoisella jäämerellä, koska auringon säteily imeytyy paremmin jäättömään veteen kuin jäähän.

luonto
Jäämeri Hammerfestissa
Jäämerta Pohjois-Norjassa Hammerfestin lähellä huhtikuussa 2015.Tapani Leisti / Yle

Tänä vuonna pohjoisen napa-alueen merijää suli lähes ennätyksellisen pieneksi. Amerikkalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen keräämien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Arktiksen merijäätä oli pienimmillään toiseksi vähiten vuodesta 1979 alkaneen satelliittimittaushistorian aikana.

Nettijulkaisu Independent Barents Observerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tanskan ilmatieteellisen instituutin DMI:n tutkija Rasmus Tonboe sanoo, että jäätön meri on nyt neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

– Kaikki arktinen meri, joka ei ole nyt jään peitossa, on neljä astetta normaalia lämpimämpi. Tämä koskee Grönlanninmerta sekä Siperian pohjoisrannikon edustan merialueita Karanmereltä itään Tšuktšimerelle saakka.

Tonboen mukaan meriveden korkea lämpötila johtuu siitä, että tumma sula vesi imee itseensä enemmän lämpöä kuin sinertävä merijää. Tonboe uskoo, että lämpimän veden vuoksi pohjoinen napajää pysyy heikkona ensi vuoden ajan.