Kriisiviestinnän ammattilaiset Finavia-jupakasta: "Kohu jatkuu pitkään"

Valtion lentokenttäyhtiö Finavian johdannaiskauppojen selvittelystä on tullut liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille kuukaudesta toiseen jatkuva kiirastuli.

politiikka
Anne Berner.
Viestinnän asiantuntijan mukaan Finavian johdannaiskauppoista nousseen kohun pitkittyminen lisää poliittista painetta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä kohtaan.Petteri Paalasmaa / AOP

Vaikuttamiseen erikoistuneen konsulttitoimisto Blicin toimitusjohtajalla Niilo Mustosella on kokemuksia politiikan tulipalojen sammuttelusta edellisestä työstään kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä.

Mustosen mielestä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ympärillä kiehuva Finavia-kohu eroaa tavallisimmista politiikan kriisiviestintätilanteista siinä, että valtion omistajaohjaukseen ja johdannaiskauppoihin liittyvät asiat ovat vaikeasti suurelle yleisölle avautuvia ja prosessi on erittäin pitkä. Kohun pitkittyminen lisää poliittista painetta ministeriä kohtaan.

– Näyttäisi siltä, että mennään ainakin vielä marraskuulle asti kun tarkastusvaliokunta tätä käsittelee ja se antaa mahdollisuuden pyöritellä tätä uudelleen ja uudelleen. Kun katsoo miltä tämä on näyttänyt, niin on tuntunut siltä, että lähes päivittäin on syntynyt uusi tulokulma josta tätä on voinut mediasta käsitellä, Mustonen sanoo.

"Asiat pitää kertoa nöyrän avoimesti"

Kriisiviestintäohjeissa korostetaan, että kohun syntyessä tärkeintä on lyödä kaikki faktat pöytään heti. Mustosen mielestä Berner on hoitanut vaikeassa tilanteessa kriisiviestintää varsin hyvin. Ministeriön päätös julkistaa Finavia-viestit olivat Mustosen mukaan hyvä osoitus avoimuudesta.

Ministeri Berner on pysynyt myös alusta asti ulostuloissaan johdonmukaisesti omassa näkemyksessään, mutta turhautuminen samoihin kysymyksiin vastaamiseen näkyy.

– Täytyy olla haastavaa vastata joka päivä hyvin samantyyppisiin kysymyksiin uudelleen ja uudelleen. Usein se tuntuu poliitikoista turhauttavalta ja se saattaa näkyä kiristyneenä suhtautumisena, josta helposti välittyy ylimielinen vaikutelma, Mustonen sanoo.

Tämän päivän Suomessa minkäänlainen piilottelu ei ole mahdollista.

Matti Hirvonen

Politiikan ja viestinnän parissa muun muassa SDP:n ministereiden erityisavustajana työskennellyt Matti Hirvola SAK:sta ei anna Bernerin kriisiviestintäosaamiselle yhtä hyviä arvosanoja.

– Tämä jupakka Finavian ympärillä on jatkunut jo varsin pitkään. Siinä mielessä kriisiviestinnän sääntö kaiken kertomisesta heti ei ole ainakaan aikataulun puitteissa toteutunut, Hirvola sanoo.

Hirvolan mukaan kriisiviestintätilanteissa kompastelu ei ole kuitenkaan poliitikoille harvinaista. Bernerin tilanne muistuttaa Hirvolan mielestä viime hallituskauden kohua vihreiden kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) Arctia Shippingin omistajaohjauksesta, joka johti ministerin eroon.

– Kaikkien poliitikkojen pitäisi tunnistaa kriisiviestintätilanteissa se, että kaikki asiat pitää kertoa nöyrän avoimesti ja rehellisesti. Tämän päivän Suomessa minkäänlainen piilottelu ei ole mahdollista.

_Korjaus 16.9.2016 klo 18.30: Jutuun korjattu Matti Hirvolan nimen kirjoitusasu, alun perin luki virheellisesti Hirvonen. Korjaus 19.9 klo 16:52, Blic määrittelee itsensä vaikuttamiseen erikoistuneeksi konsulttitoimistoksi, ei alkuperäisen jutun mukaisesti viestintätoimistoksi. _