Hyppää sisältöön

Laittomasti Suomeen jäävät turvapaikanhakijat halutaan pois – sisäministeriö tekee pikavauhtia varautumissuunnitelmaa

Viranomaisten arvioiden mukaan vuoden lopulla Suomessa on noin 15 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

Kuva: Kay Nietfeld / EPA

Sisäministeriö perusti viime keväänä työryhmän, joka on seurannut tarkasti turvapaikanhakijoiden tilannetta. Uusimpien arvioiden mukaan Suomessa on vuoden lopulla noin 15 000 ihmistä, jotka ovat saaneet Maahanmuuttovirastosta kielteisen turvapaikkapäätöksen. Se tiedetään, että kaikki kielteisen päätöksen saaneet eivät aio poistua Suomesta.

Sisäministeriö pohtii keinoja, jolla laiton maahanjäänti voitaisiin estää.

– Tavoite on, että Suomeen ei synny laittomasti maahantulijoiden joukkoa, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

"Me kerromme heille, millaista on toimia ilman papereita"

Työryhmä pohtii esimerkiksi, miten kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia voitaisiin tehostaa. Yksi keino on tehostaa myös viranomaisten viestintää turvapaikanhakijoille.

– Me teemme kaikkemme kertoaksemme heille vapaaehtoisen palautuksen mekanismista, jossa he saavat tuen kotimaahan palaamisessa. Samalla me tulemme myös kertomaan heille selkeästi, millaista on toimia Suomessa ilman papereita, jos he aikovat sellaisen katoamistempun tehdä, Nerg kertoo.

Sisäministeriön työryhmä sai vauhtia viime viikolla

Viime viikolla nousi kohu, kun entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi Ylelle, että turvapaikanhakijat ovat alkaneet järjestäytyä vaarallisesti vastaanottokeskuksissa. Järjestäymispuheet kiistettiin, mutta viime viikolla sisäministeriö laittoi vauhtia varautumissuunnitelman tekoonsa.

– Viikko sitten sisäministeri Paula Risikko pani meille tiukempaa aikataulua siihen, millaisia toimenpiteitä tässä varautumissuunnitelmassa nyt käymme läpi, toteaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Vastaanottokeskuksissa ei uskota siihen, että kielteisen päätöksen saaneiden laiton maahanjäänti pystytään kokonaan estämään.  

– Nämä ihmiset eivät jää maan alle. He päin vastoin siirtyvät vastaanottojärjestelmästä sen oleskelupaikkakunnan piiriin, jossa he ovat oikeutettuja saamaan perustuslain mukaisen viimesijaisen turvan, sanoo Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho.

Tämä otetaan huomioon myös varautumissuunnitelmassa, jota tehdään pikavauhtia yhdessä sosiaali-ja terveysministeriön sekä opetus-ja kulttuuriministeriön kanssa. Suunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi ensi viikolla, jonka jälkeen se viedään maahanmuuttoasioista vastaaville ministereille.