Pahin jumi poistunut ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttamiselta

Ay-liikkeen suostumista ansiosidonnaisen työttömyysturvan alentamiseen voisi helpottaa, jos työtön voi omilla toimillaan estää tukensa leikkaamisen ja saa kepin vastapainoksi porkkanaa.

politiikka
TE-toimisto Joensuussa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Hallitus lykkäsi kaksi viikkoa sitten budjettiriihessään vaikeat päätökset työllistämisestä eteenpäin, koska se ei halua enää suututtaa ay-liikettä.

Tarkoitus on, että perinteinen kolmikantainen työryhmä eli hallituksen, palkansaajien ja työnantajien edustajat valmistelevat tämän kuun aikana keinoja, joilla pitäisi luoda edellytykset 10 000 uudelle työpaikalle.

Neuvotteluista saatujen tietojen mukaan tilanne ei ole enää yhtä mahdoton kuin viime viikolla, vaan edistystä on tapahtunut. Eteneminen tärkeimmissä kysymyksissä näyttää kuitenkin edelleen vaikealta.

Hallitus laskee eniten sen varaan, että töitä syntyisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttamisella kannustavammaksi. Etenkin SAK ja STTK ovat vastustaneet uusia ansiosidonnaisen leikkauksia, joten kannustavuutta pitäisi lisätä muilla keinoilla.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on puolestaan jarruttanut sitä, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa olisi mahdollista käyttää palkkatukena työttömien työllistämiseksi. Palkansaajapuoli olisi siihen valmis, mutta EK:ta epäilyttää, että tuki vääristäisi yritysten kilpailua.

Auki, millaista aktiivisuutta odotetaan

Joidenkin arvioiden mukaan ainakin osalla palkansaajapuolesta voisi olla nieltävissä, että ansiosidonnainen työttömyysturva alenisi jos työtön ei ole tarpeeksi aktiivinen. Se tarkoittaisi samalla, että työtön voisi itse vaikuttaa ja estää omilla toimillaan työttömyysturvansa leikkaamisen.

Mallin pitäisi olla erilainen kuin valtiovarainministeriön esittämä ansiosidonnaisen porrastaminen. Ministeriö ehdotti tuen leikkaamista kolmella prosentilla kolmen kuukauden välein, jos työtön ei ole ollut aktiivinen, mutta palkansaajajärjestöt suhtautuvat tähän nihkeästi. Vastatuulessa ovat mekaaniset mallit, joissa tuki leikkaantuisi portaittain.

Auki on se, millaista aktiivisuutta työttömältä odotettaisiin sen vastapainoksi, että tuen maksu jatkuu ennallaan.

Hallituksen ilmoittamiin työllistämiskeinoihin kuuluu se, että jokainen työtön haastatellaan kolmen kuukauden välein. Palkansaajapuoli haluaa varmistaa, että kyse on työttömien auttamisesta eikä seurannasta tule vain vapauksiin puuttumista ja sanktioiden jakamista.

Kireä aikataulu

Ainakin hallituksen pääpuolueelle keskustalle kävisi, että ansiosidonnainen päiväraha olisi aluksi nykyistä korkeampi, mutta leikkaantuisi työttömyyden kestäessä. Haussa on kuitenkin "luovempi ratkaisu".

Esille voi nousta vaihtoehto, että ansiosidonnaisen alentamisen vastapainoksi työtön saisi jonkinlaisen porkkanan.

Työllistämiskeinoja pui valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämä työryhmä. Valmista pitäisi olla jo parin viikon kuluttua, sillä hallitus odottaa kolmikantaneuvotteluista tuloksia jo syyskuun loppuun mennessä.

Helpoimpana pidetään sitä, että sopu syntyy niin sanotuista pehmeistä keinoista kuten nuorten aikuisten osaamisohjelmasta, etsivästä nuorisotyöstä tai nuorten työpajoista, joiden linjaaminen kuuluu ansiosidonnaisen muutosten ohella hallituksen järjestöille antamaan toimeksiantoon.