1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiurun entisen sairaalan kohtalon hetket: Puretaan ellei löydy käyttöä

Lappeenranta varautuu purkamaan Tiurun entisen sotasairaalan, mikäli sille ei pian löydy käyttöä. Kaupunki harkitsee asemakaavamuutosta, mikä poistaisi kiinteistön suojelumerkinnän ja mahdollistaisi siten sen purkamisen.

Tiurun entisen sairaalan pääovi Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Lappeenrannan kaupunginhallitus pohtii maanantaina mitä Tiurun entiselle sairaalalle tehdään. Nykyisessä asemakaavassa sairaala on suojeltu, mutta suojelumerkinnän voi poistaa kaavamuutoksella.  Kaupunginhallituksessa esillä on purkamisen mahdollistavan kaavamuutoksen aloittaminen.

– Nyt on omistajien kerrottava, mitä he tahtovat rakennukselle tehdä, sanoo sairaalan omistavan Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan toimitusjohtaja Johanna Alatalo.

Seniori-Saimaan osakkaita ovat Lappeenrannan kaupunki ja Holiday Club Resorts Oy.

Kaavamuutoksen valmistelu ei vielä tarkoita, että rakennus tullaan purkamaan. Se on kuitenkin entistä todennäköisempi vaihtoehto, sillä rakennukselle on etsitty tuloksetta uutta käyttöä siitä lähtien, kun Joutsenon vastaanottokeskus muutti vuonna 2012 Konnunsuolle. Tulevana talvena sairaalakiinteistöä odottaa rapistuminen, sillä lämmitys on lopetettu.

Tällä Kiinteistö Oy Seniori-Saimaa säästää noin 110 000 euroa. Kaikkiaan rakennuksen ylläpito on tullut maksamaan vuosittain hieman yli 200 000 euroa, josta valtaosan on maksanut Lappeenrannan kaupunki.

Tiurussa hoidettiin puolet sodan haavoittuneista

Tiurun sairaala valmistui vuonna 1939 tuberkuloosiparantolaksi, mutta sodan alkaessa se muutettiin nopeasti 43. sotasairaalaksi. Talvisodan aikana yli 20 000 potilasta eli puolet haavoittuneista hoidettiin Tiurussa ja läheisessä Rauhan sairaalassa.

Muistolaatta Tiurun entisen sotilasairaalan seinällä Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Enimmillään Tiurussa oli sodan aikaan 1300 vuodepaikkaa. Muistona näistä vuosista sairaalan seinällä on muistolaatta.

Jatkosodan jälkeen Tiuru toimi jonkin aikaa tuberkuloosiparantolana, mutta tuberkuloosin hellittäessä siitä tehtiin 1960-luvulla keuhko- ja reumasairaala. Joutsenon vastaanottokeskus aloitti toimintansa Tiurun sairaalakiinteistössä vuonna 1993.

Vielä 2010-luvun alkupuolella Tiurun kohtalo näytti lupaavalta. Seniori-Saimaa suunnitteli rakennukseen tiloja terveysturismille yhdessä Eksoten kanssa ja Holiday Club asuntoja varakkaille eläkeläisille. Vanha funkkistalo sai asemakaavaan suojelumerkinnän.

Etelä-Karjalassa ei kuitenkaan ymmärretty terveysturismin mahdollisuuksia ja Tiurun sairaalan kehittäminen hiipui. Viime vuosina rakennus on saanut rapistua rauhassa ja siellä ovat vierailleet lähinnä ilkivallantekijät.