1. yle.fi
  2. Uutiset

Tausta: Jokohan olisi varmistunut, että Obama syntyi Yhdysvalloissa?

Washingtonissa koettiin perjantaina yksi Donald Trumpin kampanjan tähän asti omituisimmista vaiheista: Trump myönsi, että presidentti Barack Obama on syntynyt Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Donald Trump kampanjatilaisuudessaan uudessa Trump International -hotellissa Washington D.C.:ssa 16.9.2016.
Donald Trump kampanjatilaisuudessaan uudessa Trump International -hotellissa Washington D.C.:ssa 16.9.2016. Shawn Thew / EPA

– Obama on syntynyt Yhdysvalloissa. Piste.

Näillä sanoilla ja 30 sekunnin puheella, joka voisi olla pelkkä twiitti, republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump julisti tuomionsa itse aiheuttamastaan sotkusta. Trump ei selittänyt, mikä muutti hänen kantansa. Hän poistui uuden hotellinsa puhujapöntöstä ripeästi eikä vastannut kysymyksiin.

Donald Trump nosti itsensä päivänpoliittiseen julkisuuteen vuonna 2011, kun hän kyseenalaisti Barack Obaman amerikkalaisuuden. Trumpista tuli ns. birther-liikkeen tunnetuin hahmo.

*Obaman syntymäpaikan ja uskonnon ympärillä *on liikkunut salaliittoteorioita koko hänen virkakautensa ajan. Osa yhdysvaltalaisista on yhä vakuuttunut, että Obama on muslimi.

Hän on protestantti. Jos Obama ei olisi syntyperäinen yhdysvaltalainen, hän ei voisi olla presidentti.

Trump on toistuvasti, viimeksi viime viikolla antanut lausuntoja, joissa hän kyseenalaistaa presidentin syntymäpaikan. Vuosien varrella kenellekään ei ole selvinnyt, miksi hän on aiheeseen juuttunut.

Villeimmässä vaiheessa keväällä 2011 Valkoinen talo päätyi julkistamaan kopion Obaman syntymätodistuksesta. Todistus on yhä Valkoisen talon nettisivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Obama on syntynyt Honolulussa, Havaijin osavaltiossa 4.8. 1961.

Yhdysvaltain tv-kanavat, tähtitoimittajat ja kommentaattorit seisovat nyt suorissa lähetyksissä ympäri maata ja pohtivat tosissaan, miksi Trump muutti mielensä ja mitä tästä seuraa.

*Onko tosiasian tunnustaminen tappio Trumpille *ja suurvoitto Hillary Clintonille, joka on vaatinut Trumpia esittämään julkisen anteeksipyynnön?

Ensi kommentit viittaavat Trumpin epäonnistuneen pahasti. Kun hän ilmoituksensa jälkeen poistui saman tien yksityiskoneellaan Washingtonista, kameroiden eteen astuivat mustien kongressiedustajien järjestön ihmiset.

He haukkuivat Trumpin maanrakoon rasistisista kommenteista ja epäilyistä, joita hän jatkuvasti levittää. Kongressiedustajat olivat tuohtuneita: Miten Yhdysvaltain värillisten kansalaisten olisi todistettava Trumpille, että he ovat yhteiskunnan täysivaltaisia ja rehellisiä edustajia?

Mustat olivat pettyneitä myös siihen, että kutsusta huolimatta Trump ei tullut tapaamaan heitä aamupäivän kokoukseen, kuten Hillary Clinton oli tehnyt.

*Hillary Clintonin keuhkokuume *on jo mennyttä asiaa. Tämän viikonlopun vaaliuutisointi pyörii ja elää Trumpin tunnustuksen ympärillä.

Vaaleihin on aikaa vielä runsaat seitsemän viikkoa. Mitähän tässä vielä kuullaan?

Tietysti jotain lisää sotkun alkuperästä.

Trump nimittäin väitti vielä tänään, että lausunto onkin peräisin Hillary Clintonilta, joka olisi sanonut näin jo vuonna 2008!

Tämänkin väitteen ovat tutkivat toimittajat ja Clintonin kampanjaväki ampuneet alas vuosien varrella jo monta kertaa. Se ei kuitenkaan estä jatkamasta tarinaa.

Lue seuraavaksi