Video: Hakkeri Lauri Loven luovutuspäätös oli shokki perheelle

Oikeus päätti, että suomalaistaustainen hakkeri Lauri Love voidaan luovuttaa Britanniasta Yhdysvaltoihin. Hakkeria voi uhata jopa vuosikymmeniä pitkä vankeustuomio.

Ulkomaat
Uutisvideot: Video: Luovutuspäätös kova pettymys Lauri Lovelle
Uutisvideot: Video: Luovutuspäätös kova pettymys Lauri Lovelle

Oikeussalin yleisö kohahti kun tuomari ilmoitti päätöksensä siitä, että hakkeri Lauri Loven luovuttamiselle Britanniasta Yhdysvaltoihin ei ole oikeudellisia esteitä.

Suomalais-brittiläinen Love itse esiintyi luottavaisena, sillä hän uskoo korkeampien oikeusasteiden pyörtävän päätöksen.

– Tämä on vaikea päätös meille. Edessä on puolen vuoden tai vuoden epävarmuuden aika. Tapauksella on entistä suurempi ennakkotapauksen arvo, kun lopulta voitamme, Love kommentoi.

31-vuotiaan isä, vankilapastori Alexander Love, joutui pyyhkimään kyyneleitään haastattelujen välissä. Hän kuvaili, että Yhdysvaltojen luovutusvaatimuksella ei ole muuta perustetta kuin kosto.

Myös äiti Sirkka-Liisa Love oli järkyttynyt.

– Lauri ei ole rikollinen. Häntä ei saa luovuttaa Yhdysvaltoihin. Jos hän joutuisi menemään Yhdysvaltoihin, niin pelkään todellä, että hän ei kestäisi sitä.

Asianajaja kritisoi Suomea hiljaisuudesta

Puolustuksen mukaan Britannian ja Suomen kaksoiskansalaista ei pitäisi luovuttaa hänen terveysongelmiensa vuoksi.

Puolustus vetoaa siihen, että Lauri Love kärsii masennuksesta ja aspergerin oireyhtymästä, joka on autismin muoto.

Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan Loven terveysongelmia liioitellaan. Loven puolustustiimiin kuuluva asianajaja Eeva Heikkilä ei hyväksy väitettä.

– Tässä on elämä kyseessä, sillä Laurilla on korkea itsemurhariski. Hänellä on terveydellisiä ongelmia, joita ei pystytä hoitamaan millään tavalla Yhdysvalloissa.

Mäkelä kritisoi Suomea hiljaisuudesta Lauri Loven oikeusprosessin aikana.

– Suomen hallituksen pitäisi ottaa nyt aktiivisesti kantaa siihen, että häntä ei saisi missään tapauksessa luovuttaa Yhdysvaltoihin. Lauri on Suomen kansalainen ja perustuslaki on myös hänen turvanaan.

Valitukselle kaksi viikkoa aikaa

Lauri Lovella on nyt kaksi viikkoa aikaa valittaa päätöksestä. Muutoin hänen luovutuksena Yhdysvaltoihin on normaalikäytännön mukaan Britannian sisäministerin Amber Ruddin käsissä.

Yhdysvallat syyttää Lauri Lovea muun muassa armeijan ja keskuspankin tietojärjestelmiin murtautumisesta ja valtion työntekijöiden henkilötietojen anastamisesta.

Britanniassa syytteet aktivistiksi itseään luonnehtivaa hakkeria vastaan eivät ole todisteiden puutteessa edenneet.