1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WHO varoittaa: Antibiootit eivät enää pure – tavalliset taudit tappavat pian syöpiä enemmän

Lääkeyhtiöitä ei enää kiinnosta kehittää uudenlaisia antibiootteja, jotka purisivat paremmin muuntautumiskykyisiin mikro-organismeihin.

Uutisvideot: WHO varoittaa: Antibiootit eivät enää pure
Uutisvideot: WHO varoittaa: Antibiootit eivät enää pure

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että tulehduksista on pian tulossa hallitsemattomia, kun bakteerit muuntuvat vastustuskykyisiksi antibiooteille.

WHO:n asiantuntijoiden ennusteen mukaan vuonna 2050 enemmän ihmisiä kuolee antibioottiresistensseihin tulehduksiin kuin syöpiin tällä hetkellä.

– Noin 10 miljoonaa ihmistä vuosittain kuolee tulehduksiin, koska niitä ei voida enää hoitaa, sanoi WHO:n erityisasiantuntija Keiji Fukuda New Yorkissa aiemmin tällä viikolla.

Lääkeyhtiöitä ei kiinnosta

Fukuda sanoi tämän johtuvan ennen kaikkea siitä, että lääkeyhtiöitä ei enää kiinnosta kehittää uudenlaisia antibiootteja, jotka purisivat paremmin muuntautumiskykyisiin mikro-organismeihin. Uusia antibiootteja ei ole kehitetty vuosikymmeniin.

– Antibioottien valmistamisesta on tullut yhtiöille taloudellisesti epäkiinnostavaa, joten ne kaikki keskittyvät tekemään erilaisia lääkkeitä, Fukuda sanoi.

Fukuda lisäsi, että antibioottien valmistamisesta on jotenkin saatava jälleen kiinnostavaa, jotta yksityinen sektori saataisiin uudelleen mukaan.

Se, että tauteihin kuolee erittäin paljon ihmisiä, vaikuttaa erityisesti köyhiin maihin suhteettomasti. Tautien leviäminen vaarantaa positiivisen kehityksen ja vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä.

– Tämä tappaa paljon ihmisiä, maksaa paljon rahaa, vaarantaa mahdollisuutemme hoitaa ihmisiä terveydenhuoltojärjestelmissä, vaikeuttaa ruoantuotannon ylläpitoa ja se vaarantaa mahdollisuutemme jatkaa maailman kehittämistä, Fukuda täsmensi.

Vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä kuolee antibioottiresistenssin vuoksi.