1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: USA:n erikoisjoukoilla uusi tehtävä Syyriassa

USA:n joukot tukevat Syyriaan tunkeutuneita Turkin joukkoja ja estävät turkkilaisten ja kurdien väliset yhteenotot.

Ulkomaat
sotilaita panssarivaunussa
Turkkilaiset sotilaat valmistautuvat operaatioon Syyrian rajalla.Sedat Suna / EPA

Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukot ovat saaneet uuden tehtävän Syyrian sodassa, kertoo sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan erikoisjoukkojen sotilaat toimivat yhteistyössä Syyriaan tunkeutuneiden Turkin armeijan yksiköiden ja näitä tukevien kapinallisryhmien kanssa. Yhteistyötä oli toivonut Turkin hallitus.

Amerikkalaisjoukot eivät osallistu taistelutoimiin, mutta ovat mukana suunnittelemassa operaatioita ja ilmaiskuja Isis-terrorijärjestöä vastaan.

Tärkeä osa amerikkalaisten työtä on varmistaa, että turkkilaiset joukot ja kurditaistelijat eivät ala sotia keskenään, vaan keskittyvät yhteiseen viholliseen, eli Isisiin.

USA:n erikoisjoukkoja on jo kauan ollut mukana kurdijoukoissa. USA tuki mm. kurdien kesällä toteuttamaa Manbijin kaupungin valtausta. Turkki vaatii nyt, että kurdit vetäytyvät Manbijista ja vetävät joukkonsa Eufratjoen itäpuolelle.

Amerikkalaiset pitävät siis yhteyttä turkkilaisten ja kurdien välillä.

The Washington Postin mukaan syyrialaiset kapinalliset eivät pidä ajatuksesta, että kurdien kanssa yhteistyötä tehneet ja "vääräuskoiset" amerikkalaissotilaat ovat nyt heidän keskuudessaan. Sosiaalisessa mediassa liikkuu videoita, joissa amerikkalaiset joukot kulkevat ajoneuvoissaan al-Rain kaupungin läpi ja syyrialaiset haukkuvat heitä "sioiksi" ja "koiriksi".

Yhdysvaltain presidentti hyväksyi huhtikuussa, että Syyriassa voi toimia kaikkiaan 300 amerikkalaissotilasta. Joukkojen uutta toimintamallia esitti puolustusministeri Ashton Carter. The Washington Post ei tiedä, merkitseekö Carterin saama valtuutus myös joukkojen miesvahvuuden kasvua.

Lue seuraavaksi