Koe uusi yle.fi

Yksinäinen lapsi voi saada seuraa vapaaehtoisesta aikuiskaverista: "Useimmilla ihmisillä on vielä kapasiteettia jäljellä"

Lasten ja nuorten aikuiskaveri lähtee mukaan esimerkiksi elokuviin tai tulee juttuseuraksi.

Mannerheimin lastensuojeluliitto
Kouvolalainen Ilkka Mäkijärvi kouluttautuu aikuiskaveriksi
Ilkka Mäkijärvi uskoo itsekin oppivansa uutta nuorten maailmasta aikuiskaveritoiminnan kautta.Petri Niemi / Yle

Yhdeksän aikuista syventyy ryhmätöihin lauantai-aamuna Taideruukin tiloissa.

Menossa on Mannerheimin Lastensuojeluliiton koulutus vapaaehtoisille aikuisille, jotka tarjoavat aikaansa ryhtymällä 4–17-vuotiaiden lasten tai nuorten aikuiskaveriksi.

– Lapsi voi kokea itsensä kotona yksinäiseksi, ei löydy aikuista juttuseuraa tai mummoa tai vaaria. Koulu ei ehkä suju toivotusti, jolloin koulutettu aikuiskaveri voi olla tukena, listaa koordinaattori Maiju Vesa MLL:n Kymen piiristä esimerkkejä kaveritarpeesta.

Valtakunnallinen toiminta on rantautumassa todenteolla Kaakkois-Suomeen. Ennen Kouvolan koulutusta vapaaehtoisille on tarjottu oppia Lappeenrannassa. Ensi vuonna vuorossa on Kotka.

– Toiminta lähtee aina lapsen tarpeista, mutta toki aikuiskaverin vahvuuksia hyödynnetään. Kaverin kanssa voi mennä muun muassa shoppailemaan, elokuviin tai pelaamaan jalkapalloa, kertoo Vesa.

Vesa muistuttaa, ettei tarvitse kuluttaa rahaakaan, jos käy esimerkiksi ilmaistapahtumissa.

Pääsääntö kaveritoiminnassa on, että perhe maksaa lapsen kustannukset ja MLL huolehtii vapaaehtoisen kustannuksista.

Tyrkyttäminen ei toimi

Kaverikoulutukseen osallistuva kouvolalainen Ilkka Mäkijärvi on juuri jäänyt eläkkeelle.

– Työ on ollut kiireistä. On vähän kaivertanut, että pitäisi tehdä jotain nuorten kanssa.

Mäkijärven omat lapset ovat jo aikuisia. Oma kasvattajan tie on opettanut asioita, joista on hyötyä kaveritoiminnassa lasten ja nuorten kanssa.

Luulen, että jokaisella nuorella on oma juttunsa, jonka haluaa näyttää aikuiselle.

Ilkka Mäkijärvi

– Luulen, että jokaisella nuorella on oma juttunsa, jonka haluaa näyttää aikuiselle. Katsotaan, miten vaikkapa siitä voi edetä. Esimerkiksi harrastusten tyrkyttäminen on huono tapa, tietää Mäkijärvi.

Kolmen päivän koulutus päättyy lokakuun alussa. Vapaaehtoistoiminnan perusteella Mäkijärvi heittää haasteen ihmisille.

– Useimmilla ihmisillä on vielä kapasiteettia jäljellä. Sohvalla makailun voisi jättää vähemmälle ja ottaa pienenkin itselleen sopivan yhteistoimintaharrastuksen. Ihmisten kannattaisi yrittää löytää vastapainoa sille, mitä tekee nyt.

MLL odottaa, että kaveritoimintaan koulutetut sitoutuvat toimintaan vähintään vuodeksi. Keskimäärin toiminta vie aikaa pari kolme tuntia viikossa.

Varmuuden vuoksi emme kouluta, vaan kunnissa on kysyntää.

Maiju Vesa

– Varmuuden vuoksi emme kouluta, vaan kunnissa on kysyntää. Esimerkiksi Kouvolassakin odotetaan jo kaveritoiminnan käynnistymistä, tietää koordinaattori Maiju Vesa MLL:n Kymen piiristä.